Hopp til innhold

10-åringer får p-piller

Belgiske leger skrev i fjor ut resepter på p-piller til 57 belgiske 10-åringer, skriver avisen Le Soir.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Årsaken er at unge jenter i Belgia debuterer tidlig, sju prosent har sex før de fyller 12, viser en undersøkelse.

I 2006 fikk 4 602 jenter i alderen fra 10-14 år resept på p-piller, 57 av dem var 10 år.

Egentlig til mamma?

Endel av forklaringen kan være at utgiftene til prevensjon blir refundert i Belgia, slik at noen kanskje kan ha lurt til seg p-piller som egentlig var til mamma eller storesøster. Men det endrer likevel ikke det generelle bildet, jentene debuterer stadig tidligere.

Annibale Moscarielle, som er lege i byen Anderlues, ser ikke noe galt i å skrive ut resept på p-piller til så unge jenter.

Er realistisk

- Det er viktig å være realistisk. Det skjer ofte at jeg skriver ut piller til 14-åringer, 10-åringer er sjeldnere. Prevensjon er uansett å foretrekke frem for uønsket graviditet, sier hun til avisen Le Soir.

Den belgiske kvinneorganisasjonen FSB har dokumentert at de unge debuterer tidligere enn før. En undersøkelse som omfatter 650 unge fra 13-21 år viser at sju prosent debuterer før de fyller 12.

Gutter føler press

Undersøkelsen viser også at 40 prosent av guttene føler et sosialt press i forbindelse med sin seksuelle debut. Jentene synes det er lettere å si nei, men har til gjengjeld problemer med å spørre guttene om de har prevensjon.

SISTE NYTT

Siste nytt