NRK Meny
Normal

10 000 har søkt tilflukt i skoler

Så mange som 10 000 skal ha tatt tilflukt i skolebygg etter at israelske fly slapp flygeblader med advarsler over Gaza, sier FN-arbeidere i området. Men hjelpeorganisasjonen sier de har lite hjelp å gi.

Tilfluktsskole Gaza

Noen av barna leker, mens andre hjelper til å bære inn madrasser til flyktningene.

Foto: AHMED ZAKOT / Reuters

Sigurd Falkenberg Mikkelsen, Gaza
 Abdallah al-Atar

Abdallah al-Atar tok med seg kone og barn og flyktet da israelerne advarte om en mulig invasjon.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Adnan Abu Hassna

– På grunn av dårlig økonomi, er det ikke mye vi har å gi flyktningene, sier FN-talsmann Adnan Abu Hassna.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK
Samir al-Naji

Samir al-Naji viser hvor han prøvde å få seg litt søvn i natt.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Vi hadde plantet poteter, men nå har alt tørket der. F16-flyene angriper alltid de åpne områdene og vi kunne ikke gå ut på jordene, sier Abdallah al-Atar som er bonde fra Nord-Gaza.

Han tok med seg familien sin og flyktet til Gaza by da de israelske flygebladene dalte ned fra himmelen tirsdag ettermiddag. Der advarte israelske myndigheter om en mulig bakkeinvasjon og oppfordret folk til å forlate hjemmene sine så fort de kunne.

Forrige gang, da Israel invaderte Gaza, ble han værende igjen og da ble han arrestert.

– Denne gangen bestemte vi oss for å flykte, hver gang under krigen så brøt de seg inn i huset og sprengte opp døren og ungene ble redde. De skjøt direkte på dørene mens vi var i huset. Jeg bryr meg ikke om meg selv, men vi har barn, sier han til NRK.

FN har lite å gi

Men FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) har lite å bidra med, de har ikke mye penger å rutte med.

– Folk som har rømt fra hjemmene sine trenger alt, men vi har ikke stort å gi dem, bare noen tepper og madrasser, sier organisasjonens talsmann, Adnan Abu Hassna.

Det er bare noen dager siden organisasjonens leder, Filippo Grabdi advarte om at de trengte 12 millioner dollar hvis de skulle klare å fortsette å dele ut mat de til i Gaza som trenger det mest. Organisasjonen driver skoler, tilfluktsrom og har et matprogram på den palestinske landstripen.

– Vi vil ikke dø

På skolen møter NRK også en storfamilie som flyktet i går ettermiddag. Mens ungene leker i det de syns er spennende, nye omgivelser viser Samir Al-Naji hvor han og åtte andre sov i natt.

– Vi flyktet fra våre hus som andre. Hva kan vi gjøre? Vi vil ikke dø. Vi var tvunget til å flykte. Hvem vil vel flykte fra sitt hjem? sier han.

Til tross for at en bombe ble detonert på en buss i Tel Aviv denne onsdagen, sier kilder at den israelske forsvarsministeren Ehud Barak skal ha sagt at han er trygg på at det blir en våpenhvileavtale. Det melder Reuters.

Og mens diplomatiet jobber på høygir fortsetter angrepene. Ni palestinere er drept i onsdagens israelske flyangrep mot Gazastripen, og tallet på drepte er dermed kommet opp i 146.
Ifølge palestinske sykehuskilder var det også et barn blant dagens ofre.
Fem israelere er drept i palestinske rakettangrep den siste uka, fire av dem sivile.

Barn i Gaza

Barna leker utenfor skolen som når er blitt et tilfluktssenter.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt