Hopp til innhold

Dronning Margrethes gravmonument ferdig etter 15 års arbeid

Den samlede prisen for den danske dronningens gravsted er på mer enn 29 millioner danske kroner, ifølge danske medier.

Sarkofag Roskilde domkirke

KOSTBAR: Selve sarkofagen er i støpt glass, og i et hulrom på innsiden er det sandblåst to liggende figurer som representerer dronningen og prins Henrik.

Foto: Keld Navntoft / Kongehuset

I Sankt Birgittas kapell i Roskilde domkirke står nå sarkofagen klar for Dronning Margrethes siste hvile. I kirken hviler 38 tidligere danske konger og dronninger.

Dronning Margrethe i Oslo i forbindelse med kongeparet sine 80-årsdager.

TRADISJONSRIKT: I Danmark er det en tradisjon at de kongelige bruker Roskilde Domkirke som gravkirke. Den eldste kongen det er funnet rester av i kirken er Harald Blåtann (død 987). Her er Dronning Margrethe avbildet i forbindelse med kongeparets 80-årsdag.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I 2003 fikk billedhugger og professor Bjørn Nørgaard i oppgave å utarbeide et moderne gravmonument, som kunne føye seg inn i rekken av kongelige sarkofager i Danmark.

Verket har fått navnet «Sarkofag», og i arbeidet med utformingen har Nørgaard arbeidet tett med det danske regentparet, skriver Det danske kongehuset på sine nettsider.

29 millioner danske kroner

Sokkelen i sarkofagen er laget i sandstein fra Frankrike, og de tre søylene som bærer den er av dansk granitt, færøysk basalt og grønlandsk marmor. På søylene er det støpt elefanthoder i sølv.

På plass
Foto: Keld Navntoft / Kongehuset

Selve monumentet er i støpt glass, og i et hulrom på innsiden er det sandblåst to liggende figurer som representerer dronningen og prins Henrik. På toppen er det symboler i forgylt bronse.

Dronningens siste hvilested vil bli i en krypt under selve gravmonumentet. Frem til Dronningen dør vil monumentet være dekket til, og ikke være mulig å se for besøkende i domkirken i Roskilde.

Tildekket

TILDEKKET: Frem til Dronningens død vil monumentet være dekket til.

Foto: Keld Navntoft

Den første modellen av monumentet til mer enn 29 millioner danske kroner, ifølge Berlingske, ble offentliggjort i 2010. Den gang trodde man at kongeparet ville bli begravet ved siden av hverandre.

Uendret

I august 2017 offentliggjorde imidlertid det danske kongehuset at Prins Henrik ikke ønsket å bli begravd i Roskilde Domkirke som planlagt.

Prins Henrik bisettes

BEVEGET: En beveget Dronning Margrethe under bisettelsen til Prins Henrik i Christianborg slottskirke i København i februar.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Da prinsgemalen døde i februar i år, ble han etter eget ønske kremert og asken spredt på havet og i hagen ved Fredensborgs slott. Prinsen ønsket en mindre seremoni med nær familie til stede, og ingen statsbegravelse.

Prins Henriks avgjørelse om ikke å bli begravet i Roskilde-katedralen har imidlertid ikke medført endringer i selve kunstverket.

– Prinsens avgjørelse om ikke å la seg begrave i Roskilde Domkirke har ikke endret på verkets idé og utseende, skriver kongehuset på hjemmesiden.

SISTE NYTT

Siste nytt