Hopp til innhold

Internasjonal sikkerhetsavtale uten Ikea, fem år etter katastrofen i Bangladesh

Etter at over tusen mennesker ble klemt til døde i en tekstilfabrikk i Bangladesh 2013, har flere enn 200 store, internasjonale selskaper gått sammen om en felles sikkerhetsavtale. Men den store tekstilimportøren Ikea vil ikke være med.

Leter etter overlevende

Dagen etter at bygningen raste sammen pågikk redningsarbeidet for fullt. Mange arbeidere lå fanget i bygningsmassene etter Rana Plaza.

Foto: A.m. Ahad / AP

– Det er på tide at vi begynner å behandle menneskers liv og helse like alvorlig som tall, sier jusprofessor ved Universitetet i Oslo, Beate Sjåfjell.

Hun mener kravene til informasjon om arbeideres sikkerhet må være like strenge som kravene til revisjon og regnskap.

Sjåfjell leder SMART-prosjektet, et EU-finansiert, internasjonalt prosjekt som forsker på hvordan markedsaktører kan bli mer bærekraftige, både sosialt og når det gjelder miljø.

NRK har tatt kontakt med henne i forbindelse med femårsmarkeringen for katastrofen i tekstilfabrikken på Rana Plaza utenfor hovedstaden i Bangladesh. Arbeiderne i den kummerlige bygningen sydde klær for kjente merker som Benneton, Mango og Wallmart da den raste sammen 24. april 2013.

Ble tvunget tilbake til farlig bygning

Flere enn tusen mennesker omkom og cirka 2500 ble skadet i det som var den verste industrikatastrofen i Bangladesh.

Flere av de skadede måtte amputeres på stedet etter at bygningen hadde kollapset.
I forkant hadde arbeiderne på fabrikken, som ligger i utkanten av hovedstaden Dhaka, oppdaget sprekker i veggene. De ble evakuert fra fabrikkbygningen, men sjefene beordret dem tilbake på jobb. Hvis de nektet, kom de til å miste jobben.

Pakhi jobbet i Rana Plaza

Pakhi fikk amputert begge bena. De måtte kappes av for å få henne ut av den sammenraste bygningen. Hun ble reddet 72 timer etter kollapsen

Foto: Kevin Frayer / AP

Senere har det blitt klart at den øverste delen av den ni etasjer høye bygningen var ulovlig oppført og fabrikkeieren ble tiltalt for mord.

Katastrofen ble kalt et vendepunkt for tekstilbransjen i Bangladesh og den internasjonale oppmerksomheten på sikkerheten til arbeiderne ble skjerpet.

I mai 2013 ble The Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh underskrevet i samarbeid med FNs internasjonale arbeidsorganisasjon, ILO. Da lovet myndighetene i Bangladesh å forbedre fabrikkarbeidernes rettigheter og sikkerhet. De skulle blant annet ansette 200 flere fabrikkinspektører innen årsskiftet.

Bangladesh er verdens største tekstileksportør etter Kina. Nå har flere enn 200 store internasjonale kleskjeder skrevet under på avtalen.

Ikea nekter

I Norge er det foreløpig Helly Hansen, Varner Retail og Voice Norge AS som har signert den internasjonale avtalen. Kjente svenske merker som HM, KappAhl og Åhléns har også underskrevet, men møbelgiganten Ikea velger å holde seg til sin egen avtale.

Anders Lennartsson

Ikeas bærekraftssjef i Norge, Anders Lennartsson, sier han har full tillit til leverandørene de bruker i Bangladesh.

Foto: Ikea

– Vi har en bredere avtale enn den du referer til, sier Ikeas bærekraftssjef i Norge, Anders Lennartsson, til NRK. Han sier avtalen både gjelder miljø og arbeideres rettigheter.

– Vi kontrollerer den gjennom egne revisjoner, men også med tredje parter. Vi har gode erfaringer med å bruke denne standarden. Ikke bare i Bangladesh, men hos alle våre leverandører verden over, uansett bransje.

Ikea vil ikke offentliggjøre hvilke fabrikker de handler hos eller hvilke kontrollører de bruker. Det er av konkurransehensyn, sier Lennartsson.

– Men det betyr at jeg som forbruker ikke kan dobbeltsjekke at dere bruker seriøse aktører. Jeg må bare stole på at dere gjør en god nok jobb der?

– Ja, det stemmer. Men vi er et så stort firma at vi ville aldri kommet unna med å ikke jobbe superseriøst med slike spørsmål. Vi har gjort slike feil tidligere. Det er lenge siden og det gjør vi ikke en gang til. Vi holde orden i eget hus og hos våre leverandører, svarer han.

Oppfordrer Ikea til å skrive under

– Det er veldig vanskelig å forstå at Ikea ikke vil være med på å styrke sikkerhetsavtalen, sier Framtiden i våre henders leder Anja Bakken Riise. Hun har nylig vært på reise i Bangladesh og har besøkt flere tekstilfabrikker i landet.

Hun syns det er vanskelig å ha tillit til Ikeas etikkarbeid når de holder sine leverandører skjult.

Ifølge Framtiden i våre hender har inspektører avdekket flere enn 130.000 sikkerhetsbrudd ved de 1600 fabrikkene som ILO-avtalen omfatter. Organisasjonen mener flere to millioner tekstilarbeidere har fått en tryggere arbeidsdag på grunn av den.

Den erfarne juristen Beate Sjåfell mener også Ikea bør underskrive:

– Jeg vil oppfordre Ikea til å være med på dette internasjonale samarbeide. Det bringer nå sammen store merkevarer rundt om i verden. Og hvis verdens største møbelfabrikk også var med på dette, ville det utgjøre en veldig stor forskjell, sier Sjåfjell.

Hun har sammenlignet Ikeas egen avtale med ILO sin og ser tre klare forskjeller:

  • Ikea forteller ikke hvilke tekstilfabrikker de handler med, dermed er det ikke mulig for forbrukerne å vite om de er kontrollert.
  • Ikea forteller ikke hvilke kontrollører de bruker, dermed vet man heller ikke om de er uavhengige.
  • Ikea er ikke med på det internasjonale samarbeidet som ILO-avtalen utgjør.

– Ville aldri godkjent skjulte regnskap

Beate Sjåfjell, professor ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo

Professor Beate Sjåfjell mener kravene til arbeideres sikkerhet må være like strenge som til revisjon og regnskap.

Foto: CF Wesenberg / UiO

Sjåfjell påpeker at store merkevarer verden over har underskrevet ILO-avtalen og mener det ville gjort en stor forskjell om også verdens største møbelfabrikk ville være med.

– Men er det noen grunn til å ikke stole på Ikea, når de sier at de holder orden i eget hus?

– Etter å ha forsket på dette feltet i mer enn 15 år, kan jeg si at vi ikke kan legge til grunn at et selskap sier alt som det er, hvis det ikke er åpenhet, svarer hun.

Sjåfjell mener reglene om åpenhet bør være like strenge som for regnskap:

– Vi ville jo ikke akseptert at et stort selskap som Ikea sa at« vi har noen regnskaper og vi har noen revisorer men vi har ikke tenkt å vise regnskaper eller fortelle hvem revisor er. For dere må stole på at vi gjør dette på en riktig måte.» Det er på tide at vi begynner å ta menneskers liv og helse like alvorlig som vi gjør med finansielle, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt