Hopp til innhold

Tysk redaktør: – Så stikk da, Storbritannia

Ikke gråt over Brexit. Det gir muligheter til å utvikle Europa uten en britisk bremsekloss. Det mener politisk redaktør i Der Spiegel.

Politisk redaktør Christoph Schult i Der Spiegel

Politisk redaktør Christoph Schult i Der Spiegel mener Brexit åpner muligheter for utvikling av EU.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Over flere tiår har britene blokkert helt sentrale skritt for mer samhandling og integrering i EU.

Der Spiegels hovedstadskontor har akkurat flyttet fra Brandenburger Tor til området mellom Hauptbahnhof, Riksdagen og Charitè-sykehuset. Utenfor vinduet til politisk redaktør Christoph Schult suser togene mot et sommervarmt Europa. På veggen henger et stort EU-flagg han fikk med hjem fra Brussel den gang han var Der Spiegels korrespondent i den europeiske hovedstaden.

Schult er, som de fleste tyskere, spent på Brexit-avstemmingen. Men i motsetning til flertallet, mener han EU ikke bør ta det så tungt hvis britene viser Europa ryggen.

Snarere tvert imot.

– Jeg ønsker ikke å dytte Storbritannia ut av EU, men de bør få gå hvis de vil. For EU kan dette være en sjanse til å reformere seg og få til enda mer samhandling og integrasjon, sier Schult til NRK.

Britiske bremseklosser

I Der Spiegels har Schult skrevet kommentaren "Dann geht doch". Her bruker han TV-serien "Yes Minister" som et bilde på hvordan britene har forholdt seg til EU.

I episoden Schult beskriver forklarer Sir Humphrey ministeren om Storbritannias mislykkede forsøk på å ødelegge Europa fra utsiden. Han fortsetter:

Sir Humphrey: «Nå som vi er medlemmer kan vi lage skikkelig ballade: sette tyskerne opp mot franskmennene, franskmennene mot italienerne og italienerne mot nederlenderne. Utenriksdepartementet er særdeles fornøyde.»

Minister Hacker: «For en enestående kynisme.»

Sir Humphrey: «Vi kaller det diplomati, herr Minister.»

Schult mener blokkeringspolitikken har vært konsistent helt siden britene ble medlem i EU.

– De blokkerte til og med en ytterligere utvikling innenfor Euro-sonen som de selv ikke er en del av. Det er både morsomt og skremmende. Storbritannia har egentlig aldri hatt noe forhold til EU utover det rent økonomiske, sier Schult.

Den konkrete hendelsen skjedde i 2013 og fikk tidligere kansler Gerhard Schrøder (SPD) til å fyre av følgende kraftsalve:

– Problemet har et navn. Det er Storbritannia.

Brexit gir EU-muligheter

Schult tror både EU og Storbritannia kommer til å gå på en umiddelbar økonomisk smell ved en eventuell Brexit. På lengere sikt tror han Storbritannia kommer til å tape mest.

Samtidig er oppsiden stor for EU dersom britene vender det europeiske prosjektet ryggen.

– Det vil gjøre slutt på perioden med usikkerhet som Storbritannia skaper innen EU. De har valgt å stå utenfor mye, som for eksempel Euro-samarbeidet, og er allerede bare med på halvparten av det europeiske prosjektet. I tillegg har de blokkert helt sentrale forslag om mer og bedre samhandling som de fleste, eller sågar alle, de andre medlemslandene har ønsket, sier Schult til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt