1 million på flukt i Ukraina

FN frykter en humanitær katastrofe i Ukraina og at hele regionen kan destabiliseres. Nå fylles flyktningmottakene i landet opp med barn.

Barn leker på et flyktningmottak i Russland

Barn leker på et flyktningmottak for ukrainske flyktninger i Russland. UNHCR mener det er over 800.000 ukrainer på flykt i Russland akkurat nå.

Foto: YURI MALTSEV / Reuters

Mens de høye herrer i Kiev, Kreml, Brussel og Berlin beskylder og benekter, flykter sivilbefolkningen fra sine hjem i Øst-Ukraina. Nå roper FNs flyktningkontor (UNHCR) et varsko.

Over 800.000 flyktet til Russland

For bare de siste ukene har UNHCR sett en dobling, og nå er minst 260.000 mennesker er på flukt internt i Ukraina.

I tillegg kommer om lag 814.000 ukrainere som befinner seg i Russland med ulike former for status, både flyktninger, asylsøkere og lignende.

– Vi kan med sikkerhet slå fast at over 1 million mennesker nå er fordrevet, både internt og eksternt, på grunn av konflikten i Øst-Ukraina, sier Vincent Cochetel, direktør for UNHCRs europakontor på en pressekonferanse i dag.

– 260.000 i Ukraina, det er et lavt anslag. 814.000 i Russland, og så kan man legge til resten, i Hviterussland, Moldova, EU, sier Cochetel videre.

– Kommer til å stige

De frykter at tallet på flyktninger bare vil stige og sier det er fare for at «et betydelig antall» ukrainere også snart vil måtte flykte fra byene Donetsk og Luhansk på grunn av kamphandlingene der.

Totalt har litt over 4000 ukrainere søkt asyl i andre europeiske land mellom januar og juli, til sammenligning søkte 900 asyl i hele 2013. De fleste har reist til Polen (1082), Tyskland (556) og Sverige (500).

SISTE NYTT

Siste nytt