Bush: Sjokkert over at vi ikke fant masseødeleggelsesvåpen

USAs tidligere president George W. Bush sier han ble sjokkert da de ikke fant masseødeleggelsesvåpen i Irak. – Jeg blir fortsatt kvalm når jeg tenker på det, sier han.

George W. Bush erklærer krigføringen i Irak for over 2. mai 2003

George W. Bush erklærte krigføringen i Irak for over 2. mai 2003. 9. november slapp han sine politiske memoarer fra sin tid som USAs president

Foto: J. Scott Applewhite / Ap

Det kommer fram i boken «Decision Points», som tar for seg 14 separate beslutninger George W. Bush tok mens han styrte fra Det hvite hus.

Siden han gikk av som president i starten av 2009 har Bush holdt en lav profil. Nå tar han imidlertid steget tilbake i medias søkelys etter at han mandag publiserte sine memoarer.

Boken starter med terrorangrepene mot USA 11. september 2001, som på dratisk vis formet Bush sin utenrikspolitikk.

– Sjokkert og sint

Decision Points av George W. Bush

9. november kom boken Decision Points av USAs tidligere president George W. Bush.

Foto: J. David Ake / Ap

I boken tar Bush blant annet for seg beslutningen om å invadere Irak og hvor sjokkert han ble da de ikke fant masseødeleggelsesvåpen.

– Ingen var mer sjokkert og sint enn meg da vi ikke fant våpnene. Jeg hadde en kvalmende følelse hver gang jeg tenkte på det. Det har jeg fortsatt, uttaler George W. Bush i et intervju med fjernsynskanalen NBC sent mandag kveld.

Bush sier imidlertid at han aldri vurderte å be om unnskyldning for at de invaderte landet på feilaktig grunnlag.

– Å be om unnskyldning ville være det samme som å si at det var en feil beslutning, sier han.

Bush sier han ikke ser på invasjonen som en feil.

– Verden er et bedre sted uten Saddam Hussein ved makten, det samme kan sies for 25 millioner mennesker som nå har mulighet til å leve i frihet i Irak, sier Bush.

Forsvarer tortur

I boka forteller Bush at han personlig ga grønt lys for å bruke såkalt waterboarding - en simulert drukningsteknikk - i avhørene av Khalid Sheikh Mohammed, den antatte hovedmannen bak 11. september-angrepene.

Bush sier at han fikk beskjed om at det var en lovlig avhørsteknikk og at han bare måtte stole på rådgiverne sine.

– Å bruke slike teknikker reddet liv. Min jobb var å beskytte America. Og det gjorde jeg, sier han.

Angrer på Katrina-håndtering

George W. Bush kikker ut av flyvinduet fra Air Force One på ødeleggelsene etter orkanen Katrina

George W. Bush kikker ut av flyvinduet fra Air Force One på ødeleggelsene etter orkanen Katrina i august 2005.

Foto: Susan Walsh / Ap

Bush tar også for seg hvordan han selv håndterte katastrofen på hjemmebane etter at orkanen Katrina hadde feide inn over sørkysten av USA i augsut 2005 og gjort mange tusen amerikanere hjemløse.

1500 personer omkom som følge av uværet. Hardest rammet ble New Orleans i Louisiana, der flomvernet kollapset. Rundt 80 prosent av byen ble oversvømt.

Han omtaler sin beslutning om å ikke besøke katastrofeområdene i Louisiana som «en stor tabbe».

Bush innser at bildet av ham der han titter ut av vinduet fra flyet Air Force One på vei til Washington fikk ham til å virke uengasjert og likegyldig.

Håper han var en suksess

I intervjuet med NBC sier Bush også at det nok til ta en stund før man vil kunne fullt ut vurdere hans presidentperiode.

– Jeg håper at den viser seg som en suksess. Men jeg kommer til å være død når de endelig kommer til å innse det, sier Bush.

George W. Bush og hans far George H.W. Bush

George W. Bush og hans far George H.W. Bush viste seg fram før baseballkampen mellom Texas Rangers og San Francisco Giants i Arlington, Texas 31. oktober.

Foto: ELSA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt