Lavrov: – Løsning må baseres på arabisk plan

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, sier en løsning i Syria må baseres på planen fra Den arabisk liga. Det er uklart om det også gjelder punktet om Bashar al-Assads avgang.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov

Sergej Lavrov hevder at Syrias president Bashar al Assad er villig til å snakke med alle, og til å la en utvidet delegasjon fra Den arabiske liga overvåke situasjonen i landet.

Foto: ANTON DENISOV / REUTERS

Gro Holm
Foto: NRK

– Enhver leder i ethvert land må ta sin del av ansvaret. Du er klar over ditt. Det er i vår interesse at de arabiske folkeslagene lever i fred og forsoning, skal Lavrov ha sagt til den syriske presidenten.

Han hevder at Assad er villig til å snakke med alle, og til å la en utvidet delegasjon fra Den arabiske liga overvåke situasjonen i landet.

Den forrige delgasjonen trakk seg ut i slutten av januar, som følge av den omfattende voldsbruken i landet. Lavrov hevder også at utkastet til ny grunnlov er klart og snart vil bli lagt ut til folkeavstemming.

Ikke noe gjennombrudd

Det er ingenting som så langt tyder på at Sergej Lavrov har oppnådd noe mer håndfast enn arabiske og vestlige diplomater, selv om vi ikke kjenner det detaljerte innholdet i samtalene.

Det hjelper ikke med flere arabiske observatører så lenge voldsbruken mot opposisjonen fortsetter uhindret av deres nærvær. Russernes standpunkt er at opposisjonen er medskyldig i volden, og russiske kommentatorer antyder at de får hjelp utenfra.

Med mindre Lavrov på tomannshånd har antydet at Assad bør gå av, betyr det at hans melding til Syrias president skiller seg fra Den arabiske ligas plan på det som er deres hovedpunkt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sergej Lavrov og Bashar al-Assad i Damaskus.

Russlands utenriksminister Sergej lavrov (t.v) møtte Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus tirsdag.

Foto: Ap

Russiske interesser i Syria

Syria er Russlands eneste virkelige venn i Midt-Østen. For det første er landet en stor våpenkunde. Våpenkontrakter for opptil 24 milliarder kroner skal allerede være undertegnet, ytterligere milliardkontrakter diskuteres.

Det dreier seg blant annet om jagerfly, fly til treningsformål, raketter, stridsvogner og tungt artilleri. Syrerne betaler stort sett kontant. I følge opposisjonen er russiske stridsvogner observert i byer der myndighetene forsøker å stanse opptøyene. I januar ble et russisk skip med krigsmateriell oppbrakt på Kypros. Kapteinen hevdet de var på vei til Tyrkia, men siden satte skipet kursen mot Syria.

Russlands eneste base utenfor det tidligere Sovjetunionen ligger i den syriske havnebyen Tartus, og deler av den gamle Svartehavsflåten bruker basen. Russland skal også ha ettergitt tre firedeler av gammel gjeld opparbeidet før år 2000.

Russlands nære forhold til regimet i Damaskus er også en av grunnene til at Russland har en potensiell rolle å spille som medlem av den såkalte ”Kvartetten”, der de sammen med USA, EU og FN er inne i en evig resultatløs megling mellom Israel og palestinerne.

I forbindsel med en endelig pakkeløsning kan russerne teoretisk spille en rolle i forhandlingene mellom Syria og Israel om de okkuperte Golan-høydene og den syriske støtten til Hizbollah i Libanon.

Russland og den arabiske våren

Men Russland har framfor alt et behov for å framstå som selvstendig stormakt i regionen, ikke bare et haleheng til vestlige initiativ i FNs sikkerhetsråd. Ledelsen i Kreml har vært bakpå når det gjelder å definere russiske interesser i forhold til den arabiske våren.

Men Russland lot også være å bruke veto mot Libya-resolusjonen i Sikkerhetsrådet i mars i fjor og hevder nå, ganske riktig, at resolusjonen om å beskytte sivile ble tøyd utover rimelighetens grenser til å omfatte regimeendring. Det skal være noe av bakgrunnen for at russerne la ned veto mot Syria-resolusjonen nå.

«Spesialutsendinger» er en svært tradisjonell form for russisk diplomati, og det er ikke første gang de tyr til denne formen som alternativ til felles aksjon med vestlige land. Det har skjedd i Iran, i Saddam Husseins Irak og Gaddafis Libya. Men det har verken ført til gjennombrudd, eller til noen særskilt meklerrolle for Russland.

Sergej Lavrov er en svært erfaren og internasjonalt anerkjent diplomat, men han representerer en stat som aldri har stått særlig sterkt i Midt-Østen. Derfor har han også lite å spille med og på når han forsøker å presse sin venn Assad.

SISTE NYTT

Siste nytt