NRK Meny
Normal

- EU kan gå lenger enn FN i sanksjonene

- EU vil med stor sannsynlighet gå lenger enn FN i iverksettingen av den neste runden av sanksjoner mot Iran, ifølge europeiske diplomater.

ITALY/

Britenes utenriksminister William Hague understreker at Storbritannias nye koalisjonsregjering vil samarbeide tett med USA når det gjelder å sikre nye sanksjoner mot Iran.

Foto: Remo Casilli / Reuters

Iran-sanksjonene som onsdag ble vedtatt av FNs sikkerhetsråd, ble torsdag diskutert blant EU-ambassadørene i Brussel.

Hvilke tiltak Unionen iverksetter overfor Iran, blir først vedtatt under toppmøtet i neste uke.

– Det er stor sannsynlighet for at Unionen innfører flere sanksjoner enn det FN har vedtatt, sa en av ambassadørene torsdag.

Britenes utenriksminister William Hague var tidlig ute med å oppfordre de andre EU-medlemmene til å være strengere enn FNs beslutning, opplyser NTB.

– Det er viktig at EU tar en lederrolle og viser at Unionen er beredt til å vise muskler, både på dette og andre temaer, sa Hague.

  • Les også:

Brasil og Tyrkia stemte mot

Det er fjerde gang Sikkerhetsrådet vedtar sanksjoner mot Iran. Onsdag ble de vedtatt med tolv av i alt 15 stemmer. Brasil og Tyrkia stemte mot, mens Libanon valgte å ikke avgi stemme.

I etterkant av avstemninga har storparten av landene gått ut å sagt at sanksjonene er et viktig og riktig virkemiddel i kampen mot atomvåpen.

Sanksjonene innebærer blant annet forbud mot salg av flere typer tunge våpen, reiserestriksjoner for en rekke personer, organisasjoner og selskaper, samt strenge inspeksjoner på skip som mistenkes for å frakte våpen og materialer som kan brukes til atomvåpen.

Mahmoud Ahmadinejad

- Sanksjonene kan ikke skade den iranske nasjonen. De er som et brukt lommetørkle og bør bli kastet i søppelkassen, sier Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Ikke verdt fem, flate øre

President Mahmoud Ahmadinejad er ikke videre imponert over de nye sanksjonene som FNs sikkerhetsråd vedtok.

– Disse resolusjonene er ikke verdt fem, flate øre for den iranske nasjonen, hevder Ahmadinejad, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Irans utsending til Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Ali Asghar Soltanieh, sier at Iran ikke vil stoppe anrikningsprogrammet selv om nye sanksjoner foreligger.

– Ingenting vil endres. Vi vil fortsette anrikningsaktivitetene uten forstyrrelser, innenfor rammene IAEAs sikkerhetskontroll har vedtatt, sier han til reporterne under et møte med IAEA i Vienna.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt