NRK Meny
Normal

- Ikke tilfredsstillende at brannen ikke er oppklart

Pårørende og overlevende etter brannen om bord på «Scandinavian Star» synes det er lite tilfredsstillende at hendelsen fremdeles ikke er oppklart, og vil på sikt forsøke å få i gang en ny etterforskning.

Brann om bord i "Scandinavian Star"
Foto: Løchen, Per / SCANPIX

159 mennesker omkom i brannen om bord i passasjerferjen «Scandinavian Star» natt til 7. april 1990. Den offisielle etterforskningen av ulykken konkluderte med at brannen var påsatt. Én dansk passasjer ble utpekt som brannstifter og var kjent i Danmark som pyroman. Saken mot ham ble senere henlagt fordi han også omkom i brannen.

I den nye rapporten om hendelsesforløpet utgitt av Sweco hevder ingeniørene Pierre Palmberg og Henrik Georgsson blant annet at det i alt var seks påsatte branner om bord i «Scandinavian Star», og at flere brannstiftere må ha vært med på å starte brannene.

– Vi har så langt ikke mottatt rapporten, og har ingen kjennskap til den, sier statsadvokat Runar Torgersen ved Riksadvokatembetet.

– Fremdeles uoppklart

– Det er ikke tilfredsstillende at ildspåsettelsen fremdeles er uoppklart og saken er ikke foreldet, sier Jan Harsem.

Han er talsperson for Støttegruppen for etterlatte og overlevende etter «Scaninavian Star»-ulykken.

En kopi av rapporten er sendt til det føderale politiet i USA, FBI.

Siden det amerikanske selskapet SeaEscape sto oppført som eier av ”Scandinavian Star” da ulykken skjedde, håper Palmberg og Georgsson at FBI vil foreta en egen granskning av ulykken.

Hasse Magnusson forteller at de i flere år har forsøkt å få riksadvokaten til å ta saken og sette i gang ny etterforskning, uten at det har ført fram.

– Uansett hvilke opplysninger vi har lagt fram har de blitt avvist, sier han.

Vil ha gjenopptakelse

Harsem sier at den norske riksadvokaten i 2002 erkjente at det er kommet til ny informasjon og dokumentasjon om eierforholdet, hvem som var aktiv reder og forsikringsoppgjøret etter dommen i dansk høyesterett.

Harsem sier at støttegruppen har ambisjon om å fremme en begjæring om gjenopptakelse av etterforskningen av «Scandinavian Star»-ulykken før foreldelsesfristen går ut om seks år, men har ikke noe konkret på plass.

Harsem har liten tro på at påtalemyndighetene vil starte ny etterforskning på eget initiativ.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt