- Ville aldri nådd opp i Norge

Barack Obama ville neppe gått til topps i norsk politikk, sier Akhenaton de Leon, leder i Organisasjon mot offentlig diskriminering.

Barack Obama
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

Barack Obama er blitt en rollefigur for flerkulturelle i Norge og i resten av verden. Men han ville aldri klart å nå til topps i norsk politikk, mener de Leon.

- Per i dag ville det ikke ha skjedd. Og heller ikke noe sted i Europa. Men det er jo håp når USA gjør det, sier de Leon.

Akhenaton Oddvar de Leon

Akhenaton de Leon.

Foto: JON EEG / Scanpix

Med sin afrikanske far, sin indonesiske halvsøster og sin mørke hudfarge er Barack Obama blitt en rollemodell for alle med flerkulturell bakgrunn. Ifølge OMOD er Obama beviset på at alle kan nå toppen.

- Han blir en person som alle kan være stolte av, og vi ser at han klarer seg. Og det er det som gjør at unge svarte mennesker har en rollemodell som de kan se opp til og si "dette klarer jeg også", sier de Leon.

Video nsps_upload_2008_11_4_6_57_53_76.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Organisasjonen mot offentlig diskriminering tror ikke Norge er klar for en som Obama.

- Kan lære av USA

Men her hjemme er det fremdeles usikkert om en eneste innvandrer med flerkulturell bakgrunn engang når opp til fast stortingsplass.

Erik Solheim

Erik Solheim.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Utviklingsminister Erik Solheim mener Norge og Europa ligger langt bak USA på dette området.

- Det er langt fram til noen sentral europeisk nasjon, inkludert Norge, får en statsminister eller president som enten er svart i huden, muslim, eller tilhører et mindretall. På dette området har vi faktisk mye å lære av USA, sier Solheim.

I kveld skal Akhenaton de Leon på valgvake hos den amerikanske ambassadøren. Han skal heie på Obama, men sier det også er greit om John McCain vinner.

- Obama har gjort noe som ingen andre har gjort, sier han.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt