NRK Meny
Normal

- Vil gjøre alt for å forsvare USA

– Vi vil gjøre alt i vår makt for å forsvare landet, sa USAs president da han kommenterte terrorforsøket 1. juledag, da en mann prøvde å sprenge et fly i lufta.

Video nsps_upload_2009_12_28_21_26_29_2424.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

La frem nye sikkerhetstiltak for luftfarten.

Umar Farouk Abdulmuttallab

Nigerianske Umar Farouk Abdulmutallab prøvde å sprenge seg selv og et fly i luften 1. juledag.

Foto: USCBSN

1. juledag klarte Umar Farouk Abdulmutallab å smugle et sprengstoff i pulverform om bord et passasjerfly fra Amsterdam til Detroit. Det var 278 passasjerer i Airbus 330-flyet fra Northwest Airlines.

Abdulmutallab mislyktes, og han ble raskt overmannet av andre passasjerer. Han er nå arrestert, og siktet for terrorhandlinger.

– Vi vil ikke hvile før vi finner alle de involverte og kan stille dem til ansvar, sa Obama i en tale fra Honolulu mandag kveld.

Varsler nye tiltak

– Det var en skremmende dag. Han kunne ha drept flere hundre uskyldige. Dere må vite at vi gjør alt som kan gjøres for å beskytte det amerikanske folket, sa presidenten.

Nå iverksetter USAs president Barack Obama nye sikkerhetstiltak.

Fra Kaneoho Marine Base på Hawaii sa Obama listet Obama opp en rekke tiltak:

  1. – Vi har skjerpet kontrollen på alle flygninger. Vi har plassert politifolk i flyene, og skjerpet rutinene i sikkerhetskontrollen. Vi kommer til å undersøke hvordan vi kan forhindre at en passasjer som er i systemet kommer seg på et fly.
  2. – Vi skal finne ut hvordan han kunne komme seg om bord et fly med eksplosiver på kroppen. Vi har ikke alle svarene på hvem som stod bak, men vi gjør alt i vår makt for å få klarhet i dette. Obama varsler en gjennomgang av overvåkningssystemet, det såkalte «watchlist-system», og hvordan det kan bli bedre.
  3. – Vi må holde presset oppe mot dem som vil angripe landet vårt, og vi vil ta i bruk alle midler for å bekjempe dem som truer oss, uansett hvor de er fra.

Ment som hevn

Nå påtar Al Qaida seg skylden for terrorforsøket.

Al Qaida skriver på sin arabiske hjemmeside at de utstyrte Abdulmutallab med teknisk avansert utstyr som ikke ble detonert på grunn av en teknisk feil.

Ifølge etterforskerne skal mannen ha forklart at eksplosivene besto i pulver og en sprøyte med Nå påtar Al Qaida seg skylden . De hevder at det mislykkede forsøket var ment som hevn for et amerikansk angrep i Jemen.

– Denne handlingen viser at vi som nasjon må gjøre alt vi kan for å beskytte landet vårt, en vi skal ikke la oss slå av frykt. Vi har våre uniformerte styrker som jobber for å beskytte, sa Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt