NRK Meny
Normal

- Viktig med sivil opptrapping

EU mener det er viktig å styrke den sivile bistanden i Afghanistan, og er beredt på å samarbeide tett med USA.

EU-president Herman Van Rompuy

EU-president Herman Van Rompuy

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Scanpix/AP

EUs medlemsland er splittet i synet på krigen i Afghanistan. Britene har bidratt med nærmere 10.000 soldater, mens land som Tyskland og Italia mener at det bør satses mer på sivil bistand og statsbygging.

Hilser kunngjøringen

– EU hilser kunngjøringen fra president Barack Obama om at USA vil styrke sitt engasjement, velkommen. EU er beredt til å samarbeide tett med USA, heter det i en kunngjøring.

LES: Ytterligere 30.000 soldater til Afghanistan

– Skal vi oppnå en positiv utvikling krever dette en kombinasjon av politiske, militære og sivile instrumenter. EU legger særlig vekt på behovet for kapasitetsbygging i Afghanistan, heter det videre.

Styrket koordinering

EUs utenriksministre vedtok i oktober en ny Afghanistan-strategi som tar til orde for styrket koordinering mellom den militære og sivile innsatsen i landet.

Strategien legger vekt på å gjøre afghanerne i stand til å ta ansvar for egen sikkerhet, slik at de vestlige styrkene gradvis skal kunne trekkes ut.

Obamas nye strategi legger opp til det samme og den amerikanske presidenten opplyste tirsdag at tilbaketrekningen etter planen skal starte om 18 måneder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt