NRK Meny
Normal

- Vi skal få til et klasebombeforbud

46 av 49 land som møttes i Oslo er enige om å arbeide for et forbud mot klasevåpen innen 2009. 

Jonas Gahr Støre
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Det var uventet at oppslutningen ble så stor, mener statssekretær i Utenriksdepartementet, Raymond Johansen.

- Det er jo når vi skal inn i alle detaljene at utfordringene kommer. Men dette er et kjempebra resultat og langt over det vi forventet, sier Johansen til NRK.

De 46 landene forplikter seg til å arbeide for et internasjonalt forbud mot all bruk og produksjon av klasevåpen.

Våpnene har begrenset militær verdi og går hardest utover sivile.

Japan, Polan og Romania var med på konferansen men signerte ikke slutterklæringen.

Vil dra med mange

USA, Kina, Russland og Israel, som alle har store lagre med klasevåpen, var ikke med i Oslo. De står også utenfor FNs landminekonvensjon.

For Raymond Johansen sammenligner konferansen med intiativet som endte med forbud mot antipersonellminer, hvor regjeringer gikk sammen med humanitære og frivillige organisasjoner og tvang etter mye arbeid frem et forbud.

Fra norsk side er det en klar ambisjon om å trekke med stadig flere land i arbeidet mot klasevåpen. Det endelige målet er et totaltforbud.

- At vi har FN-organisasjoner og frivillige organisasjoner som Røde Kors med oss og regionale oppfølginger i Asia, Latin-Amerika og Europa betyr mye, sier Johansen.

Må handle raskt

I første omgang skal man forsøke å ha klar en internasjonal avtale innen utgangen av 2008. Første oppfølgingskonferanse etter Oslo blir i Lima i Peru i mai. Deretter følger møter i Wien og Dublin.

- Vi har gitt oss selv stramme tidsfrister for å komme fram til et forbud. Det er en ambisiøs plan, men det er nødvendig å handle raskt for å løse dette omfattende humanitære problem, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

- Denne konferansen har vært en suksess og overgått alle forventninger. Vi er nå klare til å gå i gang med å utarbeide et internasjonalt forbud mot klasevåpen, sa Støre ved avslutningen.

Enkelte land ser ikke helt behovet for parallellkjøring ved siden av  FNs konvensjon om konvensjonelle våpen (CCW).

 – Vårt arbeid med forbud mot klasevåpen skal ikke undergrave bestrebelsene innenfor CCW, men få prosessen et skritt videre, sa Raymond Johansen på pressekonferansen. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt