- Vi skal bekjempe terror, sier den syriske presidenten

– Vi trenger ikke utenlandsk hjelp til dialog og de kriminelle terroristene skal bekjempes, sa Bashar al-Assad. For første gang på flere måneder snakket den syriske presidenten offentlig.

President Bashar al-Assad

President Bashar al-Assad talte i Operahuset i Damaskus.

Foto: REUTERS TV / Reuters

En smilende og vinkende Bashar al-Assad gikk søndag formiddag inn til en klappende og jublende forsamling for å tale.

– Syriske mødre mister sine sønner og familier mister de som skal ta vare på dem, sa al-Assad i en fjernsynsoverført tale fra Operahuset i hovedstaden.

Assad sa at konflikten ikke er en konflikt mellom staten og opposisjonen, men en konflikt mellom Syria og dets fiender.

– Er dette en kamp om makten eller er dette en hevn?, spurte presidenten som leste talen uavbrutt for en fullsatt sal.

– Dette er ingen revolusjon

Han sa at opprørerne kaller sin kamp en revolusjon, men mente dette ikke har noe med en revolusjon i gjøre.

– En revolusjon skal bringe landet fremover, ikke bakover. De er kriminelle, sa Assad.

– De er kriminelle mordere som bare snakker slakterens språk, de kaller det hellig krig, men dette har ingen ting med hellig krig eller med islam å gjøre, sa den syriske presidenten.

(Saken fortsetter under bildet)

Ødeleggelser Syria

Ødeleggelsene i landet har vært voldsomme i løpet av de 22 månedene krigen har vart. Dette bildet er tatt 3. januar i byen Taftanaz.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi skal bekjempe terror

Assad sa videre at opprørerne har en ideologi som vil gjøre Syria svakere. Ifølge ham blir de støttet av terrorister som kommer både fra asiatiske og europeiske land.

– Syria skal forbi fritt og selvstendig, sa Assad og ble møtt med kraftig applaus. Han sa at landet vil fortsette å bekjempe terror og at de ikke vil forhandle med ekstremister.

Assad sa at de som snakker om en politisk løsning på konflikten, er blinde for realiteter. Han mente at Syria ikke har funnet noen aktuell partner for å diskutere fram en politisk løsning på krisen. Assad sa likevel at han ikke avviser en politisk løsning, men at han ikke vil forhandle med ekstremister eller grupper som bruker vold.

Den syriske presidenten benyttet også talen til å takke Kina, Russland og Iran for støtte.

Ny grunnlov

– Det skal holdes folkeavstemning om en ny grunnlov og vi skal legge fram et nytt forslag i løpet av noen dager, sa presidenten. Han foreslo også amnesti til dem som sitter i fengsel og å gi en kompensasjon til dem som har blitt rammet av konflikten.

Presidenten sa også at han vil holde en forsoningskonferanse, men bare for dem ikke har forrådt Syria. Forslaget ble møtt med applaus og taktfaste rop fra forsamlingen.

– Vi trenger ikke utenlandsk hjelp, vi klarer å finne en løsning selv. Utlendinger kan hjelpe ved å stanse våpenleveranser, sa Assad.

Assad understreket at Syria kan godta hjelp og råd, men at de ikke vil godta noe diktat.

– Vi vil forsvare deg med vårt blod og vår sjel, ropte forsamlingen til taktfast applaus.

Takket den syriske hæren

– Jeg hilser de som fortjener det aller mest, det er soldatene i den syriske hæren, sa presidenten. Da reiste forsamlingen seg og klappet igjen.

Etter 55 minutter avsluttet Bashar al-Assad med å si at Syria vil gå fremover og at de ikke vil frykte noen.

Etter talen stormet tilhengerne fram til scenen for å hilse på presidenten. Han gikk smilende rundt og hilste og vinket til folk, mens livvaktene hans strevde for å holde dem på avstand.

(Saken fortsetter under bildet)

Assad tale

Assad smilte, vinket og hilste på tilhørere som stormet fram da talen var over.

Foto: RVT

Sist Assad snakket offentlig var i november, da sa han at han ikke ville gå av. Han sa da at bare det syriske folk kunne avsette ham og at det bare kunne skje ved et valg. I et intervju med russisk TV sa presidenten da at han ville leve og dø i Syria.

I løpet av månedene som fulgte har opprørerne i landet styrket sin posisjon. Flere av de som har støttet Assads regime har hoppet av. En av de siste var lederen for det syriske militærpolitiet skal ha sluttet seg til opprørerne.

– Kan godta alle andre enn Assad

Opposisjonen i landet har sagt den kan godta enhver politisk overgangsordning for Syria, såfremt den ikke omfatter president Bashar al-Assad og hans familie.

– Vi vil godta enhver politisk løsning som ikke innebefatter Assad-familien eller de som har skadet det syriske folket, sa Walid al-Bunni, talsmann for Nasjonalkoalisjonen, en paraplyorganisasjon for en rekke syriske opposisjonsgrupper.

Uttalelsen kom etter at verdenssamfunnets Syria-utsending, Lakhdar Brahimi, ba om virkelige endringer i Syria. Brahimi tok over den vanskelige oppgaven med å forsøke å få til fred i landet fra Kofi Annan i august.

Ny tall og analyser fra FN viser at minst 60.000 mennesker har mistet livet i krigen som snart har vart i to år.

Fra Damaskus

En liten jente sykler i en folketom gate i Damaskus.

Foto: - / Afp


SISTE NYTT

Siste nytt