NRK Meny
Normal

- Vi lever i fangenskap

- Jeg frykter for livene til faren min og søstrene mine i Rangoon, sier den burmesiske kvinnen NRK har vært i kontakt med.

Burma
Foto: ROMEO GACAD / AFP

Kvinnen i midten av 20-årene, som kaller seg May May, oppholder seg selv i utlandet, men har kontakt med familien som bor i Rangoon.

- Jeg er redd for at de skal bli drept. Søstrene mine må ut for å gå på jobben, og jeg er redd for at de skal bli truffet av soldatenes skudd. De må også ut for å skaffe seg mat, og markedet ligger et stykke unna.

- Vi er blitt ødelagt

May Mays hjem ligger i sentrum av Rangoon, og familien opplever på nært hold kampene mellom demonstrantene og sikkerhetsstyrkene.

Selv har hun oppholdt seg utenlands i tre måneder og føler at hun har fått smake på friheten.

Her i utlandet har jeg fått smake på friheten. Og min tankegang - selv måten å snakke på - forbedres stadig.

Burmesiske May May om tiden utenfor Burma

- I Burma har det i alle år under militærjuntaens regime vært som å leve i fengsel. Det har ikke vært ytringsfrihet, og vi er blitt ødelagt når det gjelder karakterer og tankegang, skriver May May til nrknyheter.no.

 

Burma
Foto: STR / REUTERS

 

Hun forteller om et folk som har levd i konstant frykt, og også fra opphold i utlendighet, bruker hun hele tiden betegnelsen "vi".

- Unge mennesker i Burma kjenner ikke til politikken andre steder i verden. Det er som om vi blir blinde. Vi lever i frykt. I frykt for å bli arrestert dersom vi gjør noe motsatt av den politikken juntaen fører. Vi kan bli arrestert når som helst.

Spioner

May May forteller at militærregimet har utplassert spioner over hele Rangoon.

- Vi kan ikke stole på noen. Ikke engang i skoleklassen, det kan være en spion som utgir seg for å være student.

Bønn til FN

May May var 6-7 år da folkeopprøret mot militærregimet med krav om demokratiske reformer og frie politiske valg fant sted i 1988. Det endte med at rundt 3000 studenter ble drept da militære styrker åpnet ild mot demonstrantene. Nå frykter hun at like mange nok en gang skal falle i kampen for friheten.

Vi vil ikke ha uttalelser eller advarsler, FN må virkelig handle denne gangen.

Burmesiske May May

- Jeg husker godt demonstrasjonene i 1988. Folk som ikke marsjerte selv, sto langs veien og klappet og kastet blomster. Men mange mistet livet.

- Det ser ut til at færre liv går tapt denne gangen, men hvis ikke FN handler, eller hvis Kina ikke går sammen med FN, vil flere mennesker dø, skriver May May.

- For regimet bryr seg ikke om burmesernes liv, kun sin egen makt.

Burma

En japansk fotograf er blant dem som har mistet livet hittil disse dagene.

Foto: I / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.