Hopp til innhold

- Vi kommer til å bli forent

Barack Obama trakk frem flagget, familien, amerikanske verdier - og Hillary Clinton - i sin takketale etter seieren i North Carolina.

Barack og Michelle Obama under takketalen i Raleigh, North Carolina
Foto: CHRIS KEANE / REUTERS

Obama gratulerte sin konkurrent Hillary Clinton med hennes seier i delstaten Indiana, som var forventet på samme måte som hans seier i North Carolina var.

Gratulasjonen kom før resultatet var klart, og mens Clinton ledet med langt fler prosentpoeng enn hva som ble sluttresultatet.

Clinton vant med 2 prosentpoeng i Indiana, mens Obama vant med 14 prosent prosentpoeng i North Carolina.

Les: Clinton vant Indiana - Obama tok North Carolina

- Jeg vil ikke minst takke folket som gav oss seieren i denne viktige svingstaten - en stat som vi vil konkurrere om å vinne i november, fortsatte han.

Med det tilbakeviste han kritikken, om at det er Clinton og ikke ham selv som klarer å sikre seg viktige stater som teller ved selve presidentvalget.

- Og etter i kveld mangler vi mindre enn 200 delegater for å vinne nominasjonen, sa Obama.

Les: Hillary vil hjelpe Obama

Nett-TV: Obama vant klart i North Carolina

Tilsammen 187 valgte delegater skal fordeles etter de to nominasjonsvalgene. Obama har nå 1584 valgte og bundne delegater på sin side samt 252 superdelegater, til sammen 1836 delegater, ifølge CNNs tall.

Clinton har støtte fra 1415 valgte delegater og 266 superdelegater, tilsammen 1681 delegater.

Se: Stillingen blant Demokratene

Kampen mellom Obama og Clinton er fortsatt ikke formelt avgjort. Likevel var Obama svært så forsonende overfor sin motstander - der han opptråde med en vinners selvsikkerhet og raushet, langt unna den innbitte og noe leie utgaven etter valget i Pennsylvania.

Det eneste antydning til stikk var at North Carolina ikke ble det vendepunktet, eller "gamechanger", som Clinton-kampanjen hadde spådd.

Budskap til partiet

- Dette har vært en av de lengste og hardeste nominasjonskampene i noen valgkamp. Det skyldes at jeg har en fantastisk konkurrent i Hillary Clinton, sa han til den store tilhengerskaren på valgvaken i Raleigh i North Carolina.

- Men analysene som viser at mine velgere ikke vil støtte henne, hvis hun blir Demokratenes presidentkandidat i november, og hennes velgere ikke vil støtte meg, hvis jeg vinner: Jeg tror det bare ikke, sa Obama.

Målingene viser at Obama-velgerne er noe positive til å støtte Hillary Clinton enn omvendt.

Analytikere mente han talte like mye til partiets superdelegater som han gjorde til tilhengerne sine. Med budskapet "Jeg kan vinne" og "Jeg er valgbar" selv om han strever med å få fotfeste i enkelte av Demokratenes kjernegrupper.

- Det har vært angrep fra begge sider. Men når dette er over, må vi huske på at vi er partiet til Jefferson, Roosevelt og Kennedy. I november står vi sammen. Vi har ikke råd til å la John McCain fortsette George W. Bush' sin tredje periode. Vi trenger å være forent i november, sa Obama.

Les: Slik er Bills drømmekandidat

Nett-TV: NRKs utenriksredaktør om valget

Gjorde som Hillary

Han trakk i talen frem enkeltpersoner som strever i et USA rammet av økonomisk tilbakegang og økende arbeidsløshet, slik Hillary Clinton pleier å gjøre. Angrepene på og harseleringen med styringssystemet og Washington og budskapet om "change" var svært tonet ned.

I stedet ble moren, besteforeldrene og svigerforeldrene trukket frem, deres enkle livssjebner ble brukt som eksempel som det beste med USA. Om å elske fedrelandet og flagget. Om lojalitet til verdier. Om arbeid som nøkkelen til verdighet og selvrespekt - sett gjennom svigerfarens øyne.

- Det er det USA som jeg elsker, som dere elsker og som vi sloss for i dette valget. Washington og Wall Street har mistet følelsen med disse verdiene. Vi tror på et USA med personlig ansvar, men også på et USA som er solidarisk og med fellesskap, sa Obama.

Han strakte hånden ut og forsøkte å invitere demokratiske velgere til å stå forent i kampen mot Republikanerne - og ikke minst sammen mot bakholdsangrepene som deler av det svært kristen-konservative miljøet på høyresiden er kjent for.

- Jeg vet hva som kommer. De kommer til å spille på frykt, de vil forsøke å splitte og gruppere. Men enten det blir meg eller senator Clinton, vi må stå sammen. November skal ikke dreie seg om hvilken kamp de vil føre, men hvilken vi ønsker.

Obama la også til at han selv langt fra er perfekt, og viste til kommentaren om at folk i økonomiske industrielle nedgangsområder klynger seg til våpen og religion, og sin forbindelse til den omstridte pastoren Jeremiah Wright.

- Dette var stemmesanking hos superdelegatene, var dommen hos kommentatorene.

Resultatene fra nattens valg:

Demokratenes nominasjonsvalg, Indiana

Navn

Prosent

Delegater

Hillary Clinton

51 prosent

38

Barack Obama

49 prosent

34

Delegater: 85

Superdelegater: 13

Valgte delegater: 72

Indiana

Primærvalg

6.mai

Demokratenes nominasjonsvalg i North Carolina

Navn

Prosent

Delegater

Barack Obama

56 prosent

67

Hillary Clinton

42 prosent

48

Delegater: 134

Superdelegater: 19

Valgte delegater: 115

North Carolina

Primærvalg

6.mai

Se: Stillingen blant Demokratene

SISTE NYTT

Siste nytt