Terrorister holder stand i Westgate-kjøpesenteret i Nairobi

Den somaliske terrororganisasjonen Al Shabaab sier at de fortsatt holder gisler inne i kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Det har også i dag vært skyting og eksplosjoner inne på senteret.

Terrorister fra Al-Shabaab inne på kjøpesenteret Westgate

HER ER DE: Dette skal angivelig være to av terroristene som fortsatt befinner seg på kjøpesenteret i Nairobi. På det som skal være deres nye Twitter-konto bekrefter de også at de holder flere gisler.

Foto: Skjermdump Twitter/HSM_PR

Deler av taket på supermarkedet i Nairobi har kollapset, opplyser en kilde i brannvesenet ifølge AFP. Tre kenyanske soldater er døde av skadene etter kampene med terroristene, opplyser landets myndigheter. Totalt elleve soldater er blitt skadet i gisselaksjonen.

Journalistar utanfor kjøpesenteret seier det har vore sporadisk skyting inne i senteret i ettermiddag, men like før klokka 18 norsk tid (kl. 19 lokal tid) melder AFP at det verkar roleg inne i bygningen.

– Nærmer seg slutten

Kenyanske soldater ved kjøpesenteret Westgate.

Kenyanske soldater har tatt stilling på et utspring på kjøpesenteret Westsgate i Nairobi.

Foto: NOOR KHAMIS / Reuters

Kenyanske myndigheter har i over ett døgn sagt at de har full kontroll over kjøpesenteret, og at de nå bare driver opprydningsoperasjoner. I går kveld sa de at soldatene ikke lenger møtte motstand inne på senteret, mens det i dag har vært flere harde skuddvekslinger.

Kenyansk fjernsyn sier i ettermiddag at alt tyder på at dramaet nærmer seg slutten

Myndighetene sa tidligere i dag at de var inne på kjøpesenteret og desarmerte eksplosiver. Men det er ikke kjent hva slags sprengstoff det er snakk om. Det har vært intense skuddvekslinger også i dag, men det er uklart hvor mange terrorister som fortsatt er i live.

Al Shabaab i Somalia sier at alle de resterende gislene i kjøpesenteret Westgate er drept, og organisasjonen truer med nye angrep. Deler av taket på kjøpesenteret har kollapset under gisselaksjonen, ifølge brannvesenet.

Truer med flere angrep

Rundt klokken 11.30 meldte terrorgruppen Al Shabaab, på det som ifølge AP skal være deres nye Twitter-konto, at alle gislene i kjøpesenteret Westgate er drept. Gruppa anslår at 200 mennesker er drept. Informasjonen er ikke bekreftet fra noe annet hold.

Dette er også i strid med andre meldinger fra den somaliske islamistgruppen i dag, som sier at «deres tapre hellige krigere» fortsatt holder gisler.

Litt senere publiserte gruppa et lydopptak med talsmannen Ali Mohamoud Rage, der han truer med flere angrep dersom kenyanske tropper ikke trekker seg ut av Somalia umiddelbart.

– Hvis ikke, er dette bare en forsmak på hva vi vil gjøre. Dere har svarte dager i vente, sier han.

Kenyanske myndigheter sier på sin side at alle som ble holdt som gisler inne i kjøpesenteret, er berget ut av kenyanske spesialstyrker. Myndighetene sier også at det er flere utlendinger blant terroristene, mens dette igjen blir avvist av talsmenn for Al Shabaab.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

Forhandler ikke

Her kan du se direktebilder fra aksjonen i Kenya.

For kort tid siden kom en ny og overraskende vending er kommet i gisselsaken på kjøpesenteret Westgate i Nairobi. Mandag og tirsdag uttalte kenyanske myndigheter at de hadde full kontroll på situasjonen og at alle de siste 10 gislene var reddet.

Tirsdag formiddag melder imidlertid terrorgruppen Al Shabaab på det som skal være deres nye Twitter-konto at de fortsatt har gisler og at de holder stand inne på kjøpesenteret.

Mandag uttalte de gjennom en talsmann at de kom til å kjempe «til det aller siste» og at forhandlinger med myndighetene var helt uaktuelt.

– Mange døde i senteret

«Det er utallige døde personer som fortsatt ligger slengt inne på kjøpesenteret og de hellige krigerne fortsetter å kjempe».

Al Shabaab skifter ofte både Twitter-kontoer og mailadresser ettersom de til stadighet blir stengt. Men gruppen sørger alltid for å informere internasjonal presse om sine nye kontoer.

Det har ikke kommet noen reaksjoner eller kommentarer fra kenyanske myndigheter etter at terrorgruppen gikk ut med informasjon om at de fortsatt holder gisler i Westgate.

Tirsdag morgen ble det hørt nye skuddsalver ved kjøpesenteret Westgate i Nairobi, ifølge AFP. Dette var en indikasjon på at situasjonen fortsatt var uavklart. Tirsdag morgen ble det meldt om at det angivelig var «en eller to» terrorister igjen i kjøpesenteret som skal ha forskanset seg i toppetasjen.

Samantha Lewthwaite

TERRORKVINNE: Samantha Lewthwaite skal ifølge Kenyas utenriksminister Amina Mohamed være blant kjøpesenterterroristene i Nairobi, melder The Guardian. Hun var gift med 7. juli bombemannen Jeramine Lindsay, og var gravid med deres andre barn da han gjennomførte selvmordsaksjonen.

Foto: SOLO Syndication / Solo Syndication

Tirsdag spekuleres det også i at den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite er blant terroristene, sammen med to eller tre amerikanske statsborgere. Ifølge den britiske avisen The Guardian bekrefter Kenyas utenriksminister Amina Mohamed dette.

– Ettersøkt for terror

– Fra den informasjonen vi har var to eller tre amerikanere innblandet, og jeg tror ... så langt har jeg hørt om en britisk kvinne, og jeg tror hun har gjort dette mange ganger før, sa Mohamed til PBS NewsHour i dag tidlig.

Lewthwaite var gift med 7. juli-bombemannen Jeramine Lindsay og skal ha rømt fra Somalia i mars. Hun skal også være ettersøkt av kenyansk politi, mistenkt for å være en del av et terrornettverk.

Lewthwaite var gravid da hennes mann Jeramine Lindsay døde som selvmordsbomber i det første selvmordsangrepet på engelsk jord, i London 7. juli 2005.

Sammen med tre andre gjennomførte Lindsay et koordinert angrep mot metroen i London. 52 mennesker ble drept, Lindsays bombe drepte 27. Samantha Lewthwaite var gravid med deres andre barn da Lindsay døde som 19-åring.

Det er fortsatt usikkert om Lewthwaite faktisk er blant terroristene. BBC melder at de ulike ministrene i Kenya har kommet med sprikende informasjon. Mandag presenterte også Kenyan Post en liste med 13 navn de mente var terroristene. Noen viste seg ikke å stemme, men også på denne listen står Lewthwaite oppført.

Sprengte seg gjennom taket

Terrorgruppen al-Shabaab

FRYKTET: Terrorgruppen Al-Shabaab står bak gisseltakingen på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Foto: Youtube

Det er terrorgruppen Al-Shabaab som har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen i Nairobi. Mandag formiddag stormet kenyanske spesialstyrker Westgate kjøpesenteret. De tok seg inn ved å sprenge seg gjennom taket og det kom tykk svart røyk fra Westgate i flere timer.

Like etter at de hadde tatt seg inn ble det også hørt en lang skuddsalve.

Spesialstyrker skal også ha gjennomsøkt alle butikkene i senteret i jakten på de siste terroristene.

Les også: - Møter ikke lenger motstand inne i kjøpesenteret

Les også: Eide: – Et angrep på Kenya og Den afrikanske union

Les også: – Kenyanske myndigheter dysser ned terrorangrepet

Usikre rapporter

Mandag ble det meldt om at det skal ha vært 10–15 terrorister på kjøpesenteret og i underkant av 10 gisler, som alle skal ha blitt reddet. Seks av terroristene er nå meldt drept av kenyanske myndigheter. Det er ennå ikke kommet rapporter om hva som er skjedd med de resterende terroristene.

Kenyas utenriksminister Amina Mohamed

– BEKREFTER: Ifølge britiske The Guardian slår Kenyas utenriksminister Amina Mohamed fast at den britiske kvinnen Samantha Lewthwaite er blant terroristene i Nairobi.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Mandag kveld meldte myndighetene i Kenya altså at alle gislene var reddet. Minst 62 sivile skal drept i terroraksjonen som startet lørdag og mer en 60 personer skal være savnet. 175 personer er meldt skadet og til sammen skal mer enn 1000 personer ha klart å komme seg ut i live.

Den lokale politisjefen David Kimaiyo rettet også sin takknemlighet til spesialstyrkene på Twitter og antydet langt på vei at redningsaksjonen var nær å være over.

SISTE NYTT

Siste nytt