Hopp til innhold

- Vi er uniformert politi

- Ingen er i tvil om at vi er uniformert politi, sier muslimske politikvinner i London.

Politikvinner med hijab

I London kan politikvinner gå med hijab.

Foto: METROPOLITAN POLICE / AFP

I Storbritannia har sikher og muslimske menn hatt lov til å bruke turban til politiuniformen i årevis. Og noen ganske få muslimske politikvinner går med hijab.

- Vi skiller oss ut med hodeplagget vårt. Men ingen er i tvil om at vi er uniformerte politifolk på jobb, sier sikhen og politimannen Pal Singh i London.

Les også: Ap-opprør mot politi-hijab
Les også: Vil ikke ha hijab i politiet
Les også: Ber om konkrete hijab-forslag

-- Vi går med de samme skjortene, de samme buksene, de samme skoene og det samme utstyret som alle andre politifolk. Det er bare hodeplagget som gjør at vi skiller oss ut, sier Pal Singh som er talsmann for sikhene i Metropolitian Police i London.


Turban og hijab

Sikhene i britisk politi har i mange år hatt lov å bære sin turban til uniformen, og i 2003 vant muslimske politimenn den samme retten. Og allerede for sju år siden ble det åpnet for at muslimske kvinner i politiet kunne bære hijab dersom de ønsker det:

-- Jeg er troende muslim, jeg ber og jeg faster. For meg føltes det riktig å vise fram min sterke tro også i jobben, sier Rukshana Begum til BBC.

For halvannet år siden ble hun den første muslimske kvinne som patruljerte gatene i Cambridge iført hijab, og hun har fått både positive og negative reaksjoner på hodeplagget.

Inspirasjon

-- Jeg håper at jeg kan være en inspirasjon for andre. Hvorfor skal ikke andre muslimske kvinner bære hijab når de ser at selv en politikonstabel som meg kan gjøre det, sa Rukshana da hun hadde sin første dag på gatepatrulje med tv-kameraene på slep.

Men fortsatt er muslimske politikvinner i religiøst hodeplagg et svært uvanlig syn på gata i Storbritannia. Foreningen for muslimske politifolk i London anslår at det finnes rundt ti kvinner som bruker hijab til politiuniformen i den britiske hovedstaden.

-- Jeg mener det sender ut et positivt signal, slik viser vi at politiet er like sammensatt som befolkningen vi jobber for å beskytte, sier politiets spesialrådgiver Shahina Ahmed i Cambridgeshire.

Bobby-hjelmen

Londonpolitiets tradisjonelle svarte hjelm, den såkalte Bobby-hjelmen, er verdens kanskje mest berømte hodeplagg for politifolk. Men på hjelmen finnes det også et lite kors, det såkalte St. Edwards-korset.

I 2003 vakte det oppsikt da politifolk i den britiske hovedstaden fikk rett til å be om en spesialutgave av hjelmen uten kors, dersom deres egen religiøse tro gjorde det vanskelig for dem å bære et kristent symbol.

I Storbritannias naboland Irland ble det kraftige reaksjoner, da det irske Garda nektet en nyutdannet sikh å bære turban til uniformen for halvannet år siden.

VIDEO: STORBERGET VURDERER HIJAB PÅ NYTT

Video nsps_upload_2009_2_10_21_13_29_608.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SISTE NYTT

Siste nytt

«Fiona» feide hus på sjøen i Canada

Kanadiske soldater setter inn for å hjelpe i oppryddingen etter at restene av orkanen «Fiona» herjet på landets østkyst.