- Vi er klare for jihad

Rundt 20.000 islamister lover død over president Pervez Musharraf. De vil hevne seg for på beleiringen av Den røde moské i Islamabad.  

Pervez Musharraf
Foto: BANARAS KHAN / AFP

- Vi er klare for jihad, ropte demonstranter som i dag var samlet ved den pakistanske byen Khar i Bajaur-distriktet på grensen til Afghanistan. Flere av dem var væpnet med skytevåpen, ifølge nyhetsbyrået  AFP.

- Overgi dere eller bli drept

Slagordene ble ropt av den illsinte forsamlingen etter at de lokale pro-talibanske lederne hadde oppfordret  til å gå til hellig krig i hevn mot myndighetenes beleiring av Den røde moské, melder nyhetsbyrået AFP.

BAKGRUNN: Imamens fortapte sønn i moskeen

Hittil har sammenstøtene mellom pakistanske sikkerhetsstyrker og opprørere rundt moskeen i Islamabad kostet 24 mennesker livet, ifølge myndighetene. Imamen som leder opprøret i moskeen hevder derimot at mer enn 400 studenter er drept.

- Barna i moskeen hjernevasket

Død over Musharraf

- Vi ber til Gud om at han skal ruinere Musharraf slik at vi kan hevne de grusomhetene som er begått mot menneskene i Den røde moské, sa den militante-lederen Maulvi Faqir Mohammed.

- Død over Musharraf, død over Amerika. De som er venner av Amerika er svikere, ropte forsamlingen tilbake.

Mohammed skal være tilknyttet en islamsk skole som ble bombet av pakistanske styrker i oktober i fjor, der 80 mennesker ble drept.

Siste forsøk på mekling

Samtidig gjør pakistanske imamer i dag et siste forsøk på å hindre at den beleirede moskeen stormes.

Pakistan
Foto: ASIF HASSAN / AFP

En storming av moskeen kan nemlig være nært forestående. Myndighetene har gitt de islamistiske opprørerne i moskeen en siste mulighet til å overgi seg og nå frykter regjeringen at islamistene vil begynne å drepe kvinner og barn.

– Vi gjør vårt beste for å unngå et blodbad, sier Qari Hanif Jallundri i organisasjonen som har tilsyn med landets religiøse skoler.

– Vi ønsker at begge sider viser fleksibilitet, legger han til.

Vil heller dø 

Mor og barn i Islamabad
Foto: K.M.Chaudary / AP

Ifølge myndighetene blir flere hundre kvinner og barn holdt tilbake i moskeen som levende skjold.

I dag skal Jallundri sammen med blant andre en gruppe imamer, møte statsminister Shaukat Aziz for å diskutere om det fortsatt er mulig å komme fram til en fredelig løsning på den svært spente situasjonen.

Regjeringen krever at den radikale lederen av moskeen, Abdul Rashid Ghazi, overgir seg, hvis han vil unngå å bli drept. Men Ghazi har avvist kravet og sier at han foretrekker å dø som martyr fremfor å overgi seg.

Utlendinger

Utenlandske opprørere, blant annet fra Usbekistan, skal ha forskanset seg inne i moskeen. I tillegg skal det også være pakistanske militante fra en gruppe som kobles med halshoggingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl, og attentatforsøk mot president Pervez Musharraf, inne i moskeen.

Terrorister ettersøkt både i og utenfor Pakistan skal befinne seg inne i moskeen. Opprørerne har bånd til al-Qaida, ifølge tjenestemenn.

Drepte offiser

Musharraf deltok tidlig i går i begravelsen til oberst Haroon Islam, som ble drept i sammenstøt natt til i går. Islam ledet operasjoner mot moskeen da han ble truffet av flere skudd. Han døde kort tid etter på et militærsykehus.

Pakistanske sikkerhetsstyrker har sprengt hull minst sju steder på muren til Jamia Hafsa-skolen, for å hjelpe kvinner og barn som holdes som gissel til å rømme. Flere kvinner døde i sammenstøt i går, og tre jenter ble skutt i leggen da de rømte, sier en kilde i moskeen.

den røde moskè
Foto: AAMIR QURESHI / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt