NRK Meny
Normal

- Vi er i Irak for oljen

For første gang innrømmer Australia at landet først og fremst er i Irak for oljen.

Brendan Nelson

Australias forsvarsminister Brendan Nelson skaper intern strid i regjeringen.

Foto: KEN SHIMIZU / AFP

Det er den australske forsvarsministeren, Brendan Nelson, som kommer med den ikke så oppsiktsvekkende, men allikevel overraskende innrømmelsen.

- Å ha tilgang til oljen i Midtøsten er regjeringens hovedprioritet, sier han ifølge ABC News.

Uttalelsene fyrer opp under kritikernes argumenter, som gang på gang har anklaget den USA-ledede koalisjonsstyrken for å fare med løgner om Irak-krigen. Irak-invasjonen hadde kun et mål og det var å ta kontroll over landets oljeressurser, er det blitt hevdet.

 - Å sikre oljeressursene er ekstremt viktig for alle land omkring i verden, og selvsagt viktig for å sikre Australias interesser, understreker Nelson.

Avviser uttalelser

Dette har fått forsvarsministerens kollegaer til å se rødt.

- Vi er ikke der på grunn av oljen. Vi dro ikke til landet på grunn av oljen og vil derfor heller ikke bli der på grunn av oljen, raser den australske statsministeren John Howard.

Også finansminister Peter Costello er uenig med Nelson.

- Vi kjemper for noe som er enda viktigere enn olje, det dreier seg om demokrati, sier han.

Må svare for seg

Nå krever opposisjonen et svar på hvorfor forsvarsdepartementet hevder at olje er hovedårsaken til invasjonen, når regjeringen tidligere har nektet for dette.

- I 2003 ble Howard spurt om oljen hadde noe med Irak-krigen å gjøre og Howard svarte nei. For meg virker det som om denne regjeringen endrer argumenter ettersom hvordan det passer dem, sier opposisjonslederen Kevin Rudd.

Australia gikk inn sammen med den såkalte USA-ledede koalisjonsstyrken og invaderte Irak i mars 2003. Til sammen var det 48 land som utgjorde denne styrken, men etter hvert har flere land trukket sine soldater tilbake. Australia har derimot fortsatt tropper i det okkuperte landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt