Hopp til innhold

- Vi er helt ok

- Vi er begge helt ok, sa en av de to kvinnelige sørkoreanske gislene som er frigitt i dag. Hun snakket med nyhetsbyrået AFP på telefon.

Sørkoreanske gisler
Foto: YONGHAP / REUTERS

Øyenvitner forteller at gislene er overlevert til Røde Halvmåne i dag, og opplysningene er bekreftet av den sørkoreanske utenriksministeren.

- Vi løslot to syke koreanske gisler i dag. Vi overleverte dem til Røde Halvmåne et sted mellom provinsene Ghazni og Zabul, sier talsmann Qari Yousuf Ahmadi på satellittelefon til nyhetsbyrået Reuters.

Den samme talsmannen sa for to dager siden at to kvinnelige gisler allerede var blitt løslatt, men påstod senere at han hadde blitt misforstått.

Forhandlinger

Forhandlinger mellom Taliban og en sørkoreansk delegasjon har pågått i fire dager ved kontoret til Røde halvmåne-organisasjonen, som er alliert med Den internasjonale Røde Kors-komiteen, i Ghazni by.

Kvinnene kom i en bil som ble kjørt av en lokal klanleder. Han skal ha vært sentral i forhandlingene for å få gislene fri.

Opplysningene er bekreftet av Røde Halvmåne og den sørkoreanske utenriksministeren.

Øyenvitner forteller til flere nyhetsbyråer og til BBC at de så kvinnene komme ut av den ene bilen for deretter å sette seg inn i en bil merket med emblemene til Røde Halvmåne, som er søsterorganisasjon til Røde Kors.

 Bortført i tre uker

I alt 23 sørkoreanere ble bortført av Taliban for over tre uker siden. To av sørkoreanerne, begge menn, ble drept i forrige måned.

Taliban har tidligere truet med å drepe flere av de bortførte sørkoreanerne om ikke myndighetene i Afghanistan løslater fengslede Taliban-medlemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.