- Vi er alle syrere

Razan Jaradeh og Raghad Fattal jobber som frivillige i Syriske Røde Halvmåne. De synes stillheten i Norge er øredøvende. – Landet vårt trenger oss, sier førstehjelperne.

Raghad Fattal og Razan Jaradeh

Raghad Fattal og Razan Jaradeh havner ofte i farlige situasjoner når de gir førstehjelp i borgerkrigen i Syria.

Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors

23 år gamle Raghad vil hjem så fort som mulig. Hun klarer ikke å tenke på annet enn hvordan det går med familie og venner i Syria mens hun er her på en konferanse i regi av Norges Røde Kors.

– Jeg er redd for at vi kan bli vant til denne stillheten, ler 34 år gamle Razan. Hun husker sist hun var på et kort norgesbesøk, hvor vanskelig det var da hun kom hjem.

– Jeg var deprimert i en uke. Men så ble jeg jo vant til krigen igjen.

Først på stedet

Det er når granatene treffer skoler som er verst. Når alle ofrene er barn. Når tilstanden deres er svært, svært alvorlig.

Medisinstudenten Raghad får et trist drag over ansiktet. Hun beskriver det som møter førstehjelperne når ambulansen kommer fram til stedet der en bombe har eksplodert eller en granat har slått ned.

Midt i folketrengselen på et marked. På et sykehus.

– Det er mye blod, knust glass og høye lyder overalt. Folk strømmer til og roper ut. Og så må vi vurdere om det er trygt å gå inn. For ofte kommer det en granat eller to til, og da blir enda flere ofre, sier Raghad.

Granatangrep Damaskus

Syrisk redningspersonell i en rasert bygning i den opprørskontrollerte delen av Damaskus.

Foto: SAMEER AL-DOUMY / Afp

– Vi deler de sårede i grupper etter hvor alvorlige skader de har og forbereder sykehusene på mange som er på vei, forklarer Razan Jaradeh. Hun leder nå førstehjelpsarbeidet i Syriske Røde Halvmåne.

Da hun meldte seg som frivillig var Syria en fredelig oase i Midtøsten. Førstehjelpskursene handlet ikke om krigsskader.

– Men etter fem år, så kan vi dette nå. Det er ikke lenger noe som får oss til å miste pusten, sier Razan.

– Vi er blitt vant til det.

Hjelper alle

De lever midt i en opprivende og brutal borgerkrig, men må ifølge Røde Halvmånes vedtekter opptre nøytralt. Hvordan klarer de det?

Razan Jaradeh tar en liten pause før hun svarer.

– For meg blir jobben lettere av å tenke på at vi alle er syrere. Når vi griper inn, hjelper vi det syriske folket. Førstehjelp handler om å redde liv og hjelpe en som trenger deg. Hva folk tror på spiller ingen rolle, sier Razan.

Raghad Fattal, som innrømmer hun går rundt i Damaskus i konstant frykt for å bli truffet av en granat, svarer slikt:

– Når du ser noen som lider, så må du bare hjelpe. Det handler om å være et medmenneske.

Røde halvmåne i Damaskus

En hjelpearbeider fra Røde Halvmåne bærer ei jente vekk etter et angrep i Damaskus.

Foto: BASSAM KHABIEH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt