- Vi drev ikke spionasje

De to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er ikke bekymret for spionasjesiktelsen mot dem, til tross for kontakten de har skal ha hatt med sikkerhetsselskaper i Uganda.

Sentralfengslet i byen Kisangani i Kongo

Sentralfengslet i byen Kisangani i Kongo.

Foto: Hallvard Sandberg / NRK

I dag begynner rettsaken mot Moland og French i Den demokratiske republikken Kongo.

Joshua French og Tjostolv Moland

Joshua French (t.v.) og Tjostolv Moland.

Foto: NRK/Scanpix

Tidligere i denne uken fortalte NRK om tilknytningen de to skal ha hatt til sikkerhetsselskaper i Uganda, men de to sier de ikke er bekymret for at denne informasjonen skal styrke spionasjemistanken mot dem.

NRK har besøkt de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French inne på en celle i offisersområdet i sentralfengslet i byen Kisangani.

Benekter spionasjeoppdrag

I avhørene de siste månedene har de benektet at de var på spionasjeoppdrag - ikke spionerte de for Uganda - og ikke spionerte de for Norge, har de sagt.

Moland drev firmaet SIG-Uganda - med tilknytning til firmaet SIG i Norge. Det vil ikke være noe problem dersom disse forholdene blir trukket inn i saken, mener Tjostolv Moland

– Jeg har dokumentasjon på alt jeg har bedrevet i Uganda, og det da med politigodkjennelse, godkjennelse av sikkerhetsselskapene der, godkjennelse av etterretning og militæret og så videre, sier Moland til NRK.

Moland sier han ikke forstår hvordan forhold i Uganda skal kunne ha noe med spionasjesiktelsen de nå har mot seg.

– Spionasjeanklagen vi har fått mot oss, gjennom avhør og så videre, har vært mot den norske stat og den norske e-tjenesten, og ikke mot Uganda, sier Moland.

Han benekter også at sikkerhetsselskapet han har vært koblet til skal kunne ha interesse av å gjennomføre spionasje i Kongo.

Sjåfør ble drept

Moland og French reiste inn i Kongo på motorsykkel fra Uganda. De kjørte til Kisangani - et krigsherjet, isolert sted som vanligvis ikke besøkes av turister.

Kort tid etter ankomsten, dro de tilbake mot Uganda. Motorsykkelen hadde brutt sammen, den sto på planet av en liten, hvit lastebil - føreren av lastebilen ble drept - nordmennene benekter at de drepte ham - og de har fortalt samme historie hver gang de har blitt spurt om hva de hadde i Kongo å gjøre.

Rettssak i kultursenter

I dag starter rettsaken i det franske kultursenteret i byen - ett av få steder som kan huse alle som har vist sin interesse for saken.

Dette har blitt en sak av nasjonal interesse i Kongo både for befolkningen og for myndighetene. De to risikerer dødsstraff, men dersom de blir dømt - blir den neppe gjennomført.

SISTE NYTT

Siste nytt