Hopp til innhold

- Vestlige muslimer mer ekstreme

Muslimsk ungdom fra Vesten er mer ekstreme enn ungdom fra muslimske land, er erfaringen fra universitetet i Medina i Saudi-Arabia.

Video Islamstudier

Flere hundre studenter fra vestlige land går på dette universitetet i Medina, som er et lærested med lange tradisjoner.

De siste årene har Medina-universitetet opplevd stor pågang av unge gutter fra vestlige land.

Det islamske lærestedet i den hellige byen Medina gir undervisning i islamske lover og historie, og studentene er nær profeten Mohammeds grav.

Abdulrahman Albalooshi, leder, arabisk opplæring

Leder for arabiskundervisningen Abdulrahman Albalooshi sier de vestlige studentene er mest ekstreme.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

I dag studerer flere hundre unge med oppvekst i Vesten her. 11 av dem er norske, blant dem Mohyeldeen Mohammad fra Larvik som har vakt oppsikt med flere av sine uttalelser.

Lærerne mener å se at de unge vestlige muslimene er mer ekstreme i sine holdninger enn trosfeller fra muslimske land.

- Elever fra Vesten er som nyfrelste muslimer. Deres forståelse av islam er mangelfull. Noen av dem er svært aggressive og har ekstreme meninger, sier Abdulrahman Albalooshi, som er leder for arabisk opplæring ved universitetet, til NRK.

En av mine studenter kom til meg og sa: Jeg liker Jihadi-tenkningen, og jeg håper at min kropp sprenges utenfor en vestlig ambassade eller et annet sted der det er mange utlendinger.

Lærer ved Medina-universitetet

Fra 200 land

Universitetet i Medina ble grunnlagt i 1961 og er tuftet på wahabisme, en konservativ saudiarabisk gren innen islam. Studiestedet er offentlig og skal i prinsippet rette seg etter føringene fra Saudi-Arabias myndigheter.

Universitetet i Medina
Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Universitetet huser 12.000 studenter fra 200 land. Det finnes også en videregående skole og en ungdomsskole inne på universitetsområdet.

Svært mange har fått sin islamske utdannelse herfra de siste 50 årene.
Imamer, koranlærere og misjonærer som er utdannet her, finnes over hele verden, også i Norge.

Problemet med ekstreme gutter fra USA og Europa har vært så stort at universitetet har vært nødt til å sette sammen et eget team av pedagoger og psykologer for å rettlede studentene det gjelder.

Sendt til Medina

En som kjenner seg igjen i beskrivelsen som «nyfrelst» og ekstrem, er Benjamin Alijai fra USA. Han ble tvangssendt til Medina av sin egen familie, fordi faren var redd for at han kom til å havne i hendene på terrorister.

Benjamin Alaiji, student

– Noen kommer til islam tiltrukket av terror, sier Benjamin Alijai som er elev ved universitetet i Medina.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

- Noen mennesker liker slikt. De går til islam fordi de blir tiltrukket av terror. De liker å terrorisere andre, sier Benjamin Alijai til NRK.

Etter snart to års oppfølging har han kommet på andre tanker.

- De har spesiallærere som er trent til å kunne plukke ut folk med ekstreme tanker. De blir snakket med og forklart at de er på feil spor. Og etter hvert som man studerer islam forstår man at det er jo ikke dette islam handler om, sier Alijai.

Ønsker dialog med Vesten

Universitetet var i mange år kjent for å ha studenter og lærere som sympatiserte med Al Qaida. Mange muslimer anser også wahabismen for å være intolerant ovenfor den andre retningene innad i islam.

Muhammad Bin Ali Al Uqla, rektor

Rektor Muhammad bin Al-Uqla vil ha dialog og modernisering og ikke ekstremisme.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Nå ønsker ledelsen å bli kvitt ryktet som eksportør av ekstrem politisk islam.

Rektor Muhammad bin Al-Uqla har den siste tiden tatt flere skritt i retning av dialog og modernisering. Han og hans lærere har tatt tak i islamsk ekstremisme og ønsker en dialog med Vesten.

Mens NRK var på besøk, pågikk det en stor konferanse om islam og terrorisme i regi av universitetet.

- Vi håper at konferansen kan hjelpe oss med å skape en kultur for dialog om hvordan vi kan hindre at våre barn blir farlige og ytterliggående. Hele verden må få forstå hvor farlig den type tenkning er, sier Al-Uqla.

- Terrorisme har ikke en religion, et land eller en nasjonalitet, mener rektoren.

Finner informasjon på nettet

Han mener det er flere årsaker til at deler av vestlig islamsk ungdom nå ser ut til å bli mer ekstreme.

- Europeisk og vestlig ungdom er store forbrukere av Internett. De bruker nettet som en kilde til å skaffe seg informasjon, og mye av deres oppfattelse av hva islam er og står for, kommer fra nettet.

- Men vi vet også at ekstremister og ekstremistgrupper som forsøker å rekruttere ungdom, er aktive på nettet - hvor de kommer i kontakt med disse søkende ungdommene, sier Muhammad bin Ali Al-Uqla.

Han er opptatt av at informasjon om islam må spres fra seriøse læresteder, for å motvirke feiloppfatninger som legger grunnlag for terror og ekstremisme.

Rektoren mener at mange imamer i Europa ikke har god nok utdannelse, slik at ungdom også av dem får for dårlig veilledning - og et dårligere ståsted for egen kunnskap og tolkning.

Han mener både lærere og foreldre må jobbe sammen, og ta utsatt ungdom inn i varmen i stedet for å støte dem ut.

En tredje årsak til at unge vestlig muslimer opparbeider et hat mot det vestlige samfunn, er rasisme og diskriminering i hjemlandene.

-På toppen kom trykkingen av Muhammed-karikaturene og skapte et mistillitsforhold mellom Europa og det muslimske samfunnet, sier Muhammad bin Ali Al-Uqla.

Se diskusjon i Urix klokken 22.10 om vestlig islamsk ekstremisme: Urix i nett-TV

SISTE NYTT

Siste nytt