- Vesten vil angre sanksjonene

Vesten vil angre på sanksjonene mot Irans atomprogram når landet gir sitt svar, sier president Mahmoud Ahmadinejad.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

Foto: Raheb Homavandi / Scanpix/Reuters

– Selvsagt, hvis noen foretar handlinger mot Iran vil svaret vårt definitivt være kraftig nok til å få dem til å angre, sier Ahmadinejad i en TV-sendt konferanse i dag.

Ifølge Ahmadinejad vil ikke nye sanksjoner by Iran på problemer.

Kan til og med bytte med USA

Den iranske presidenten opplyser også at det fremdeles pågår samtaler om en utveksling av anriket uran til Iran, men at han er nøye med at en slik handel skal være rettferdig for Iran.

– Men disse samtalene er ikke avsluttet, opplyser Ahmadinejad.

Utvekslingen av uran kan til og med skje med USA, opplyser presidenten, så lenge utvekslingen skjer samtidig.

– Hadde ingen uran-planer opprinnelig

I forrige uke ga Ahmadinejad ordre om at det skulle settes i gang produksjon av høyere anriket uran, snarere enn å godta den foreslåtte FN-avtalen om utveksling. Å nekte å godta avtalen betyr at det kan komme flere sanksjoner mot landet.

Ifølge Ahmadinejad hadde de opprinnelig ingen planer om å produsere anriket uran i Iran, både fordi det fantes for lite av det og fordi det ville koste for mye. Men på grunn av mangel på godvilje om å få kjøpt uranet fra andre land vil nå Iran gjøre som de for lenge siden varslet at de kom til dersom det ikke kom i stand en avtale landet kunne godta.

– Selv nå, dersom de vil hjelpe oss vil vi forandre på planene, sier Ahmadinejad.

Russland åpner for sanksjoner

Tidligere i dag opplyste en talskvinne for Russlands president Dmitrij Medvedev at Russland ikke utelukker nye sanksjoner overfor Iran dersom landet ikke skaper ro om sitt atomprogram.

Russland helst ser at Iran samarbeider tettere med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), opplyser talskvinnen.

– Iran må jobbe mer aktivt og bredere med IAEA og andre land når det gjelder informasjon om landets kjernefysiske program, sier talskvinne Natalija Timakova.

– Det internasjonale samfunnet må kunne være sikker på at programmet er fredelig. Men dersom disse forpliktelsene ikke blir oppfylt, er det ingen som kan utelukke bruken av sanksjoner, understreker hun.

Clinton: På vei mot diktatur

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa tidligere i dag at Iran er på vei mot å bli et militært diktatur.

– Det er slik vi ser det. Vi ser at regjeringen i Iran, den øverste lederen, presidenten og nasjonalforsamlingen er i ferd med å fortrenges, og at Iran beveger seg i retning av et militærdiktatur, sa Clinton.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kina viser hvordan de ville gått til krig mot USA

En video laget av det kinesiske flyvåpenet viser hvordan et angrep på USA kan bli. I propagandavideoen bombes en av amerikanernes viktigste militærbaser i Stillehavet.

Minst 90 hvaler døde etter å ha strandet i Australia

Minst 90 av rundt 270 strandede grindhvaler på øya Tasmania i Australia er døde. Nå kjemper redningsarbeidere en kamp mot klokka for å redde resten.