- 2008 startet verst tenkelig

- Vi ser med forferdelse på henrettelsen av småbarnsmoren Rahele Zamani i Iran i morges, sier statssekretær i Utenriksdepartementet (UD), Raymond Johansen.

Rahele Zamani

Faksimile fra Iran Human Rights.

Foto: Iran Human Rights

- To barn må vokse opp uten sine foreldre, sier Johansen.

UD vil i løpet av formiddagen kalle inn den iranske ambassadøren på teppet for å protestere sterkt mot gjennomføringen av dødsstraffen.

 

Raymond Johansen

Raymond Johansen.

Foto: CLAUDIA DAUT / AFP

Småbarnsmor

Den 27 år gamle småbarnsmoren Rahele Zamani, med en liten sønn på 3 år og en datter på 5, ble henrettet i morges i Evin-fengselet i Teheran.

Hun ble dømt til døden for drap på ektemannen sin for to år siden, skriver Iran Human Rights på sine nettsider.

- Jeg har flere ganger i løpet av 2007 kalt inn ambassadøren for å protestere og ser at det nye året begynner på verst tenkelige måte, sier Johansen til NRK.

Mange land, ikke minst Iran, benytter seg av denne barbariske metoden dødsstraff, og vi vil fortsette å protestere og bruke alle metodene vi kan for å forsøke å bekjempe dette.

Raymond Johansen, UD

Fem hengt for narkotikasmugling

Nyhetsbyrået Reuters melder at fem personer dømt for narkotikasmugling også ble henrettet i dag.

Menneskerettsaktivist Mahmood Amiry-Moghaddam mener protestene mot Irans regjering ikke er tydelige nok.

- Hvis vi virkelig vil få til en forbedring, må det sterkere reaksjoner til. Det må innføres sanksjoner. Norge kan mobilisere andre EU-land til å ta opp saken vedrørende menneskerettigheter i Iran i FNs sikkerhetsråd, sier Amiry-Moghaddam.

- Det må være reaksjoner som har praktiske konsekvenser for regimet i Iran, for symbolske protester bryr de seg ikke om.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt