- Var sikker på de ville drepe meg

– Jeg var den siste som ble løslatt, og jeg var sikker på at de ville drepe meg, sier Ammar al-Hamdan i et intervju med NRK i kveld.

Video Ammar al-Hamdan er løslatt i Libya

- Det er vanskelig å beskrive hvor glad jeg er, sier Ammar al-Hamdan i kveld.

NRK fikk tak i Ammar al-Hamdan på telefonen etter at han var kommet til Tunisia i kveld.

Han forteller at han ble anklaget for å være dobbeltagent, på oppdrag både fra Norge og fra Qatar. Al Jazeera har sitt hovedkvarter i Qatar, og dette kan være bakgrunnen for at han ble beskyldt for å spionere for dette arabiske landet.

– Som å bli født på ny

Han er enormt lettet over å ha blitt satt fri, og han forteller at han i en periode var sikker på at han kom til å bli drept. Kollegaene hans ble løslatt før ham, og det fikk ham til å tro at den libyske etterretningen ville ta livet av ham.

Den norske statsborgeren med palestinsk og irakisk bakgrunn er glad i kveld, så glad at det er vanskelig for ham å beskrive det.

- Gaddafi har sittet 42 år ved makten. Jeg har vært fengslet i 42 dager, og da jeg ble satt fri føltes det som om jeg ble født på ny, sier han i et følelsesladet intervju med NRK.

- Jeg har det bra nå, og det eneste som har forandret seg med meg er skjegget, legger han til.

Opptatt av NRK-journalister

Han forteller at libysk etterretning var veldig opptatt av NRK-teamet som oppholdt seg i den østlige delen av Libya da han ble arrestert. Al-Hadram fikk spørsmål om han kjente korrespondent Sidsel Wold og NRK-kollegaen Mohammed Alayoubi, som ifølge Gaddafis myndigheter oppholdt seg ulovlig i landet.

Han ble blant annet spurt om han hadde mobiltelefonnummeret til de to NRK-journalistene. Etterretningsagentene fortalte at de visste hvem de to var, og at de befant seg øst i Libya, forteller al-Hamdan

I kveld advarte al-Hamdan Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi om å reise til den libyske hovedstaden Tripoli, fordi de libyske myndighetene er ute etter dem. Etter denne advarselen har de bestemt seg for ikke å reise likevel.

LES OGSÅ: Støre: – Mer spennende enn om norske agenter hadde vært i Libya

LES OGSÅ: Ammar al-Hamdan er sett fri

14 dager på enecelle

- Jeg satt 14 dager på enecelle nær en flybase i utkanten av Tripoli, men tre timer før NATO begynte bombingen ble vi flyttet inn til sentrum. Vaktene i fengselet var egentlig greie, men etterretningsagentene var ille. De satte bind på øyene våre under avhørene, sier han.

Han benytter sjansen til å takke norsk UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre for den jobben de har gjort for å få ham fri.

LES OGSÅ: Norsk fotograf fengslet igjen

LES OGSÅ: Jobber for å få norsk reporter løslatt i Libya

SISTE NYTT

Siste nytt