- Valget i Zimbabwe bør avlyses

Det er sterk tvil rundt president valget i Zimbabwe den kommende uken. Både Sør-Afrikas president Thabo Mbeki og Tanzanias utenriksminister stiller seg skeptiske.

Thabo

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / AFP

- Alt tyder på at Zimbabwes presidentvalg ikke kommer til å bli fritt og rettferdig, sier Tanzanias utenriksminister.

Tanzania har for tiden formannskapet i Den afrikanske union og er blant de tre landene som for tiden sitter i sikkerhetskomiteen i Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika.

Også utenriksministrene i Swaziland og Angola slutter seg til uttalelsen fra Tanzanias utenriksminister Bernard Membe. De tre vil nå be presidentene i sine hjemland om å gripe inn raskt for å redde Zimbabwe, opplyste Membe torsdag.

Frykter uro

Sør-Afrikas president Thabo Mbeki møtte onsdag både Mugabe og hans rival Morgan Tsvangirai i et forsøk på å få en slutt på den stadig mer voldelige valgkampen, ifølge avisa Business Day. Han har bedt president Robert Mugabe om å avlyse presidentvalget neste uke.

Mbeki skal ha forsøkt å få i stand et møte mellom de to, men lyktes ikke med å overtale Mugabe. Den sørafrikanske presidenten skal også ha bedt de to om å forhandle om en samlingsregjering.

Valg neste uke

Mugabe og Tsvangirai er de to gjenværende kandidatene i annen runde av presidentvalget 27. juni.

Tidligere har Mugabe sagt at han er villig til å gå i kirg dersom MDC skulle overta makta.

LES MER HER: - MDC får aldri overta

LES MER HER: Forberedt på å gripe til våpen

Sør-Afrika regnes som landet med mest innflytelse på Mugabe, men Thabo Mbeki er blitt kritisert for å ha forholdt seg passiv til regimets voldelige kampanje mot opposisjonen. Han har blant annet vært svært tilbakeholden med å kritisere Mugabe og fremholder at han først og fremst vil satse på stille diplomati.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt