- Valg frigir ikke muslimske land

Al Qaidas nestleder Ayman al-Zawahri har igjen talt i videoopptak på Al Jazeera. Nå oppfordrer han til hellig krig i de palestinske områdene og gjentar truslene mot Vesten.

Ayman al-Zawahiri
Foto: AP

- Det er kun hellig krig, ikke valg, som kan føre til at okkuperte, palestinske landområder blir frigitt. Alt annet fører til nederlag og krig, sier al-Zawahri.

Videoopptaket ble sendt på TV-stasjonen Al Jazeera i formiddag.

Den egyptiske legen regnes som Osama bin Ladens nestkommanderende.

Som vanlig når levende bilder av han vises i offentligheten, er al-Zawahri iført tradisjonell klesdrakt og med et gevær i bagrunnen.

Ikke et sandkorn

- De som forsøker å få frigittmuslimske landområder ved hjelp av valg basert på sekulære strukturer, vil ikke få frigitt ett eneste palestinsk sandkorn, men vil kvele den hellige krigen mot Israel, sier al-Zawahri på videoen.

Han gjentar også truslene mot USA og vestlige land, så lenge disse ikke slutter å angripe muslimer.

Han sier at vestlige land ikke vil oppleve trygghet før situasjonen er trygg og sikker i de palestinske områdene og i alle muslimske land.

Nyvalg

Al-Zawarhi har i tidligere opptak varslet at Israel og statene rundt Persiabukten kommer til å bli de neste målene for Al Qaida.

Men dette er første gang det kommer oppfordringer om hellig krig i de selvstyrte palestinske områdene.

Palestinernes president Mahmoud Abbas fra Fatah-bevegelsen har tatt til orde for nyvalg i de palestinske områdene, men den islamistiske Hamas-regjeringen motsetter seg forslaget og beskylder Abbas for å forsøke å kuppe makten fra den valgte regjeringen.

Al-Zawarhi langer i opptaket ut mot Abbas, som han kaller USAs mann.

– Å vike for kravene fra Vesten vil ikke tilfredsstille dem, uansett hvor flinke vi er til å manøvrere og forhandle, sier han.

- Å godkjenne legitimiteten til Mahmoud Abbas, leder av selvstyremyndighetene, USAs mann i  USA og leder av et PLO som anerkjenner Israel og vil forhandle med dem, er en avgrunn som vil svekke den hellige krigen mot Israel og til slutt lede til anerkjennelse.

Angrep Bush

Det er uklart når opptaket, som Al Jazeera bare viste deler av, er gjort. Videoopptakets ekthet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

En islamistisk nettside sier også den vil publisere et opptak.

Videoen som ble vist i dag, er den første av al-Zawahri som blir sendt siden 29. september.

Da angrep egypteren USAs president George W. Bush i et videoopptak, hvor han kalte Bush en løgner etter presidentens uttalelser om at USA gjør fremgang i krigen mot terror.

SISTE NYTT

Siste nytt