Sliter med å drive forretninger i Ukraina

KIEV (NRK.no): Årsaken er korrupsjon, korrupsjon og korrupsjon, noe nordmannen Johnny Bergendahl har fått erfare.

Johnny Bergendahl

Johnny Bergendahl er administrerende direktør for den finske fastfoodkjeden Hessburger.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Johnny Bergendahl fra Askim og Spydeberg er administrerende direktør for den finske fastfoodkjeden Hessburger. Han har bodd i Kiev i ett år og møtt på en rekke utfordringer.

Heorhiy Gongadze

Journalisten Heorhiy Gongadze skrev om korrupsjon på topp-plan i Ukraina. Her er han fotografert i år 2000, en måned før han ble kidnappet og drept.

Foto: Sergei Chuzavkov / Ap

– Det har vært ett år med søvnløse netter. Vi har vurdert å stenge og ikke ekspandere. Senest for et par måneder siden vurderte vi å trekke oss helt ut herfra, sier han.

Kleptokrati og korrupsjon

Årsaken er den omfattende korrupsjonen. I 2012 ble Ukraina rangert på 144. plass på Transparency International liste over verdens mest korrupte land. Totalt er det 176 land på lista.

hemmeligstemplede dokumenter lekket fra nettstedet Wikileaks har amerikanske diplomater kalt Ukraina for et såkalt "kleptokrati" under begge de tidligere presidentene Jusjenko og Kutsjma.

Kleptokrati vi si en styreform preget av diktatur eller et autonomt styresett hvor lederne stjeler fra landet på bakgrunn av sin gitte makt.


Korrupsjon og mangel på tillit viser seg også blant befolkningen ellers. I en fersk undersøkelse svarer hele 74 prosent at de ikke ville ha meldt ifra hvis de hadde oppdaget korrupsjon.

24 prosent er redd for hvilke konsekvenser det vil kunne få, mens hele 63 prosent vil la være å melde ifra, fordi de ikke tror det ville ha endret noe uansett.

Når samfunnstoppene er så korrupte som de er her, så forplanter det seg i alle ledd. Da vi kom hit, ble vi for eksempel kontrollert av ulike inspektører hele tiden og alle krevde penger. Men, hvis man begynner å betale, så ender man bare opp med å måtte fortsette, forklarer han og legger til at Hessburger nå har bestemt seg for å bli i landet.

Tror på ungdommen

Likevel har han tro på den kommende generasjonen og mener det er bra at folk i Ukraina nå står opp mot urettferdigheten.

– Jeg har 17 ansatte, de er alle studenter, ambisiøse og kjempeflinke. Flere av dem går rett på demonstrasjonene etter jobb, forteller han.

SISTE NYTT

Siste nytt