NRK Meny
Normal

- Ut i ørkenen i malte busser

NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold er ved Beersheba-fengselet midt i Negev-ørkenen i Israel, der tre nordmenn sitter fengslet etter å ha vært med på hjelpekonvoien på vei til Gaza.

Video Fangene fra ankommer Beersheba-fengselet

VIDEO: Her ankommer pågrepne aktivister fengslet i ørkenen i en minibuss med tildekkede vinduer (Video: AP).

– Her sitter det vanligvis mange palestinere, men nå sitter det også flere hundre arresterte båt-aktivister her i Elah-fengselet, forteller Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold fra den varme ørkenen.

Fikk to valg etter bordingen

Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Midtøsten

Sidsel Wold, NRKs korrespondent i Midtøsten.

Foto: Sjur Øverås Knudsen / NRK

I går morges gikk israelske soldater om bord i konvoien av båter på vei med nødhjelp til Gaza. 480 personer ble anholdt av soldatene, meldte israelsk radio tidligere i dag. Nesten 50 personer var allerede sendt ut av landet.

Les: – Ni drept ved bording av Gaza-konvoi

– Etter at aktivistene kom i land fikk de valget mellom å undertegne et papir og bli deportert fra Israel med første fly hjem - betalt av den israelske staten - eller å la seg arrestere, forteller Wold på telefon fra Beersheba-fengselet.

– For de som til slutt velger å la seg arrestere, ender turen opp i fengselet her ute i ørkenen.

– Ingen kan se inn, de får ikke se ut

– Vi vet ikke helt hva som skjer med fangene videre, hvor lenge de skal sitte eller om de får møte advokater. Jeg vet at Vebjørn Dysvik, som er nummer to ved den norske ambassaden i Tel Aviv, er inne i fengselet. Vi tror han snakker med de tre norske der inne, sier Wold.

Wold kan fortelle at omkring 250 av båt-aktivistene nå sitter fengslet, og at det trolig kommer 150 til snart.

– De blir kjørt hit i busser med sotede eller malte vinduer slik at ingen skal se inn, og at de heller ikke kan se ut for å finne ut hvor de befinner seg.

En kjent PR-strategi fra Israel

Når fangene kommer til Beersheba-fengselet blir de avhørt og registrert. Wold kan fortelle at det er mange diplomater som står utenfor og som ønsker å snakke med sine statsborgere.

Journalistene får ikke snakke med fangene, og informasjonen som kommer har én kilde.

Les også: Krever informasjonsblokade hevet

– Israel kjører en PR-kampanje der bare den israelske versjonen av det som skjedde ute til havs i går, kommer frem. Vi får ikke kontakt med noen av de norske båt-aktivistene og telefonene deres er trolig beslaglagt. De virker i hvert fall ikke, opplyser Wold.

– Dette er akkurat den samme strategien som Israel hadde under Gazakrigen, da vi bare hadde tilgang til israelske kilder, og ikke kunne komme inn i Gaza. Så dette er en strategi vi har sett før, sier Wold.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt