NRK Meny
Normal

- USA vil gjenvinne styrke

Barack Obama lover at USA vil komme styrket ut av den økonomiske krisen. Men først må amerikanerne betale prisen for en lang periode med jag etter kortsiktig økonomisk vinning.

Barack Obama, Joe Biden og Nancy Pelosi
Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

- Regnskapets time er kommet, og tiden er nå inne for å ta kontroll over framtiden, sa presidenten da han innledet sin første tale til Kongressen natt til onsdag norsk tid.

Talen er ansett som den viktigste hittil i hans karriere som president, og det amerikanerne har hatt store forventninger til talen i forkant.

Presidenten mener kortsiktig vinning er blitt prioritert foran langsiktig økonomisk framgang. Han trekker fram folk som har tatt opp altfor store huslån, og banker som har gitt lån til folk som ikke er i stand til å betjene.

NETT-TV: Se hele talen her

I tillegg kritiserer Obama politikere som har skuslet bort overskuddet på statsbudsjettet ved å gi skattekutt til de rikeste og sørget for slapp regulering av næringslivet.

Ambisiøs president

I møte med det som trolig er den verste økonomiske krisen siden 1930-tallet, nekter den ferske presidenten å gi opp sin lange liste med ambisiøse mål.

Han vil både reformere helsevesenet, redde bilindustrien og satse hardt på fornybar energi for å stanse den globale oppvarmingen samtidig som han lover å halvere underskuddet på statsbudsjettet innen 2013.

Obama hevder at han allerede har pekt ut poster på statsbudsjettet til en verdi av 2 billioner dollar som skal kuttes i løpet av de neste ti årene. Våpensystemer fra den kalde krigens dager som ikke lenger er i bruk, i tillegg til enkelte typer landbrukssubsidier, er blant postene som skal fjernes.

I tillegg vil han avslutte dyre kontrakter som er inngått med de amerikanske styrkene i Irak uten skikkelige anbudsrunder.

Presidenten er overbevist om at USA til slutt vil komme styrket ut av finanskrisen.

- Amerikas forente stater vil tre fram sterkere enn tidligere, lover Obama, som forsikrer at hans regjering skal bidra til å gjenoppbygge landet så det kommer på fote igjen etter krisen.

Ny energi

Å redde de amerikanske bankene fra kollaps kan bli dyrere enn antatt, advarer Obama. Men han forsikrer amerikanerne om at ingen vil miste sparepenger plassert som bankinnskudd.

Presidenten sier regjeringens innsats for å få skikk på økonomien vil føre til en dobling av den fornybare energien som produseres i USA. 15 milliarder dollar skal investeres hvert år i fornybar energi og energieffektive biler.

Han understreker at det er nødvendig å gjøre miljøvennlig energi lønnsom for å bekjempe klimaendringene, og ber Kongressen om å godkjenne et system for handel med kvoter for utslipp av klimagasser.

Høyt tempo

Etter fem uker som president har Obama allerede fått vedtatt en økonomisk stimuleringspakke på 787 milliarder dollar og lagt fram en krisepakke på 275 milliarder dollar for boligsektoren. Foreløpig vet ingen om dette er nok til å få fart på økonomien.

LES: Obama signerte redningspakken

Obamas popularitet er imidlertid fortsatt høy. Nesten sju av ti sier de synes han gjør en god jobb, ifølge en meningsmåling fra Washington Post/ABC News. 60 prosent mener at han takler de økonomiske utfordringene bra.

Under talen i Kongressen ble Obama avbrutt av applaus en rekke ganger.

Ledere for Det republikanske partiet er likevel fortsatt kritiske til Obamas strategi for å redde økonomien.

Delstaten Louisianas guvernør, Bobby Jindal, fikk jobben med å presentere partiets reaksjon etter Obamas tale. Han la vekt på at krisepakken for å stimulere økonomien vil føre til en kraftig økning i det offentlige forbruket noe som kan undergrave presidentens løfte om å redusere underskuddet på statsbudsjettet.

Verden fulgte med

Talen tirsdag kveld lokal tid ble ikke bare sett av amerikanere. Hele verden fulgte talen med argusøyne.

LES: - Grunnsteinen i Asias sikkerhet

LES: Lover økt Afghanistan-innsats

LES: Clinton ber Nord-Korea roe seg

Land som Iran og Nord-Korea vil trolig lete etter tegn på større forsonlighet, mens USAs allierte venter på signaler om den videre politikken i Afghanistan, Irak, Midtøsten og Asia.

Barack Obama og David Axelrod

President Barack Obama avbildet sammen med en av sine nærmeste rådgivere, David Axelrod.

Foto: Ron Edmonds / AP

LES: Obama gjennomfører skattekutt

LES: Vil halvere budsjettunderskuddet

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt