Ny rolle for USA i Irak

USAs ekspertkommisjon på Irak anbefaler president Bush å forlate sin kriger-rolle i Irak.

USA-soldater i Bagdad
Foto: AP

I stedet mener "The Iraq Study Group" at USA må påta seg en støtte-rolle, sier en anonym kilde som står gruppa nær, til nyhetsbyrået Reuters.

Den uavhengige, bredt sammensatte gruppa skal gi USAs president George W. Bush råd om hvilken strategi som bør følges i Irak.

Gruppa vil som ventet også be om at det avholdes en regional konferanse i Midtøsten. En slik konferanse kan føre til direkte samtaler mellom erkefiendene USA, Iran og Syria.

Viktig enighet

Konklusjonen til gruppa blir lagt fram 6. desember.

Amerikanske soldater i Mosul
Foto: MOHAMMED IBRAHIM / AP

- Vi har kommet fram til en enighet, sa demokraten Lee Hamilton i natt. Han leder gruppa sammen med tidligere utenriksminister James Baker.

Det regnes som svært viktig at kommisjonen kom ut med en felles konklusjon. Det innebærer at det blir svært vanskelig for president George W. Bush å overse rådene han får.

Snakke med fienden

Kommisjonen har blant annet vurdert en tidsplan for tilbaketrekking av de rundt 140.000 amerikanske soldatene i Irak. Kommisjonen og den endrede Irak-strategien er en følge av kongressvalgene i USA tidligere i høst. 

Både Iran og Syria er beskyldt av USA for å oppmuntre til volden i Irak. Men behovet for å gå i dialog med dem for å få slutt på borgerkrigen i Irak, har økt fra måned til måned.

- Jeg kan ikke se hvordan man kan løse problemer uten samtaler, sa Hamilton til The New York Times i natt. Han understreker at USA må være lydhør for andre lands agendaer.

USA-soldater i Irak feirer Thanksgiving
Foto: MOHAMMED AMEEN / REUTERS

SISTE NYTT

Siste nytt