NRK Meny
Normal

USA beskyldes for overvåking i Danmark

En amerikansk enhet har i all hemmelighet overvåket aktiviteter rundt USAs ambassade i Danmark, ifølge dansk TV 2.

Det opplyser en tidligere ansatt i overvåkingsenheten til dansk TV 2.

Onsdag ble det kjent at en etterretningsgruppe, såkalt Surveillance Detection Unit (SDU), eller Surveillance Detection Team (SDT), har jobbet i Norge siden våren 2000. Flere tidligere polititopper har i lang tid har overvåket norske statsborgere på oppdrag fra USA.

LES: – USA har stanset overvåkingen
LES: Avviser ulovlig overvåkning i Oslo
LES: – Polititopper overvåket nordmenn for USA

Fulgt opp mistenkelige personer

Ifølge den tidligere ansatte har enheten patruljert ved US Marine Corps’ avdeling på Østerbro i København og skal også ha fulgt etter mistenkelige personer som har ferdes nær ambassaden.

Ifølge TV 2s kilde skal enheten ha bestått av minst 14 personer, som alle skal ha vært klarert på høyeste hold av dansk etterretningstjeneste (PET).

Ulovlig overvåkning

Den danske justisministeren Lars Barfoed ble fredag bedt om å forklare om hvorvidt regjeringen er klar over at en hemmelig amerikansk enhet driver med overvåking i Danmark, og om det er skjedd en registrering av danske borgere i den amerikanske databasen Simas.

Ifølge flere sikkerhetseksperter er overvåking og registrering av danske borgere ulovlig dersom det foregår uten samtykke fra danske myndigheter.

Overvåker ambassader i hele verden

Den amerikanske regjeringen har lagt ut en melding om at ambassader i hele verden skal ha overvåkingsforhold der det samles informasjon om personer som kan utgjøre en trussel mot ambassadene.

Akkurat som i Norge skal overvåkningen skje via et amerikansk registreringsprogram kalt SIMAS, skriver den danske avisa Politiken .

NRK.no meldte i går at USA har over 200 etterretningsgrupper . I en rapport skrevet av en tidligere medarbeider i det amerikanske utenriksdepartementet, David Haag, kommer det frem at USA i 2003 hadde over 220 etterretningsgrupper ved ambassader over hele verden.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt