- USA ba Mubarak droppe gjenvalg

USAs tidligere ambassadør i Egypt, Frank Wisner bad i dag Hosni Mubarak, på vegne av Barack Obama, om ikke å stille til gjenvalg i september.

Hosni Mubarak

Hosni Mubarak skal nå møte en utsending fra USA til direkte samtaler.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Det er The New York Times som melder dette i kveld. Avisen skriver at Obama ber Mubarak åpne for demokratiske reformer og et fritt presidentvalg i september.

Frank Wisner har tidligere vært USAs ambassadør til Egypt. Han ble sendt til Kairo for å møte Mubarak til en samtale på tomannshånd.

Frank Wisner

USAs sendebud Frank Wisner.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Frank Wisner regnes som en av USAs faste problemløser-kanoner og har vært på en rekke vanskelige oppdrag før. Han regnes som en solid fagdiplomat med svært gode overtalesesevner.

Obama ber om at det kjapt blir satt i verk demokratiske reformer som kan lede opp til et fritt valg av president.

Presidentens perspektiver

- Det er «nyttig» å få presidentens egne perspektiver på det som skjer nå, sier en svært diplomatisk Philip Crowley. Han er det amerikanske utenriksdepartementets faste pressetalsmann.

- Wisner vil selvsagt gjenta hva vi mener, fortsatte Crowley.

Det betyr i klartekst at regimet må møte folkets krav og iverksette politiske, sosiale og økonomiske reformer, reformer som er lovet både en og to og tre ganger fra Mubaraks side.

På to hester

Utenriksminister Hillary Clinton har flere ganger bedt Mubarak og hans regjering respektere borgerrettighetene til det egyptiske folket, det vil si friheten til å ytre seg - også gjennom demonstrasjoner - og vise tilbakeholdenhet med maktbruk i den situasjonen landet er i nå.

USA har ikke direkte bedt Mubarak om å gå av, men har understreket nødvendigheten av en ordnet maktovergang, noe demonstrantene har tolket som en støtte for seg og sine krav.

USA forsøker nå å balansere mellom opposisjonen og presidenten, gitt at Mubarak og Egypt er amerikanernes nærmeste allierte i Midtøsten ved siden av Israel.

Det er ikke gitt at et nytt egyptisk regime vil spille den rollen Mubarak har gjort gjennom sine 30 år - noe som vil påvirke hele regionen.

Alle som uttaler seg på vegne av det offisielle USA, er svært nøye på å understreke at det er det egyptiske folket som bestemmer sin egen fremtid, og ikke noe ikke den amerikanske regjeringen har noe med.

De vet mer enn godt at flertallet i Egypt er langt mer kritisk til USA enn hva Mubarak-regimet har vært. Egypt mottar mer enn 2 milliarder dollar hvert år fra USA i militær hjelp og bistand, som del av at Egypt inngikk fredsavtale med Israel.

Flere snakker sammen

Skulle Wisner ha et oppdrag om å få Mubarak til å trekke seg, vil dette trolig skje gjennom en rekke samtaler. Wisner som er 72 år, 10 år yngre enn Mubarak, vil ha en «mindre fornærmede effekt » i å diskutere «pensjonsspørsmål» og mulige utganger enn en yngre person, ifølge nok en tidligere USA-ambassadør til Egypt, Daniel C. Kurtzer.

Samtidig har den nåværende amerikanske ambassadøren i Egypt, Margaret Scobey, hatt samtaler med den tidligere egyptiske toppdiplomaten og nobelprisvinner Mohamed ElBaradei, som de siste dagene er blitt ett av symbolene for protestene utad og som har jobbet med å forene den splittede opposisjonen.

Mens forsvarsminister Robert Gates har hatt kontakt med sin egyptiske kollega Hussein Tantawi, for å få «en oppdatering av situasjonen», som det heter fra amerikansk hold.

Ingen lever evig

Store deler av den arabiske verden har forholdt seg tause i forhold til hva som nå utspiller seg i Egypt - landet som har vært den dominerende politiske kraften i den arabiske verden.

Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: YASSER AL-ZAYYAT / Afp

I dag kom Turkias statsminister Recep Tayyip Erdogan med de første signalene om hva de tenker om fremtiden til president Hosni Mubarak.

- Jeg vil si til det egyptiske folket at deres krav om demokrati er rettmessig. De som styrer må uten å tvile møte kravene om forandring, sa Tayyip Erdogan i en TV-sendt tale til sitt parti.

Tyrkia fremheves stadig oftere som en modell for andre land i Midtøsten, med et fungerende demokrati og skille mellom religion og stat, selv om et islamparti nå styrer landet.

Erdogan har i løpet av sin tid fått redusert den mektige tyrkiske hærens makt og styrket de politiske institusjonene. Han er også i ferd med å bygge opp Tyrkia som en viktig diplomatisk medspiller i Midtøsten.

Den tyrkiske statsministeren var svært direkte i sin beskjed til sin kollega.

- Jeg vil fortelle til Mubarak, som en bror til en annen, at ingen av oss lever evig.

- Vi ønsker minst av alt et blodbad, sa Erdogan og støttes av Frankrike, som ber om at demonstrasjonene avsluttes før det virkelig går galt.

Tilflukt i Storbritannia?

Erdogan, som i dag utsatte sitt planlagte besøk til Egypt, har vært i direkte kontakt med den amerikanske adminstrasjonen. Det har også Saudi-Arabias kong Abdullah vært i likhet med statssjefene i Bahrain og Israel.

Ramler Egypt sammen i kaos, vil det få store ringvirkninger for svært mange land i Midtøsten.

Suzanne Mubarak
Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Også Storbritannia er konsultert av USA.

President Hosni Mubaraks kone Suzanne er halvt walisisk og har britisk pass, og det er antatt at hun og presidentens to sønner befinner seg allerede i landet.

Familien skal eie en stor eiendom i London, og det spekuleres i om Storbritannia vil tillate at Mubarak slår seg ned her i en eksil-tilværelse.

Ønsker udramatisk avgang

Mohamed ElBaradei sier på vegne av den egyptiske opposisjonen at de ønsker en «udramatisk og sikker avgang for president Hosni Mubarak».

- Han skal kunne få gå av uten frykt for rettslig forfølgelse, sier ElBaradei til arabisk media i ettermiddag.

Opposisjonen - som nå er forent og styres av et råd på ti personer - nekter imidlertid å forhandle med regjeringen før Mubarak har trukket seg. De har også oversendt felles krav til visepresident Omar Suleiman.

Ett av kravene er at Mubarak og hans regime må gå av, og et overgangsstyre må dannes. Deretter må arbeidet med å skrive ny grunnlov starte og nasjonalforsamlingen, som er dominert av Mubaraks Nasjonale demokratiske parti, oppløses og nyvalg holdes.

Det muslimske brorskap, sier at de støtter forhandlinger, men at de selv ikke ønsker å delta i samtalene.

Video 911d9906-718b-474d-9033-df70defb99d3.jpg

Hit til dette huset i London skal Mubaraks familie ha flyktet til.

SISTE NYTT

Siste nytt