- Truer med samtaler uten Polen

Tysklands forbundskansler Angela Merkel truer i kveld med å utelate Polen fra de videre EU-forhandlingene.

Angela Merkel og Lech Kaczynski

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Polens president Lech Kaczynski har problemer med å bli enige.

Foto: LUKE MACGREGOR / REUTERS

Bakgrunnen er at Polen har avvist et kompromissforslag om den nye EU-traktaten.

Polakkene hadde blitt tilbudt fem års utsettelse av de nye stemmerettsreglene, men det var ikke nok for dem.

Sittende EU-leder Angela Merkel  sa etterpå at hun vil foreslå at EU innleder de formelle forhandlingene om en reformtraktat selv om Polen sier nei.

Hun nekter å legge forhandlingene om EU-reform til side og vil vil  foreslå et mandat for en regjeringskonferanse som skal utarbeide de mye omtalte EU-reformene.

Det tyske formannskapet ønsker nå å oppnå et felles mandat til en regjeringskonferanse fra de 26 andre landene. Polen vil så ha muligheten til å slutte seg til den europeiske konsensus på regjeringskonferansen til høsten, sier en talsmann for Merkel.

Andre EU-land skal imidlertid være kritiske til at hun på denne måten prøver å isolere Polen.

Forkastet kompromiss

Tidligere i dag ble det meldt at Polen og formannskapet var enige om en plan som tok hensyn til Polens innvendinger mot forslaget til et nytt system for stemmevekt i EU, men det ble senere klart at polen likevel ikke kunne godta kompromisset, fordi de fryktet at det vil svekke deres innflytelse i EU.

 – Hvis du spør meg nå, vil jeg si at forhandlingene vil ende med et veto. Det som er blitt foreslått for oss er ikke nok til at vi kan akseptere, sa statsministeren på polsk TV.

Utspillet fra Warszawa kom som en kalddusj i Brussel, der det i ettermiddag og tidlig kveld kom flere signaler om et mulig gjennombrudd.

Briter på gli

Storbritannias statsminister Tony Blair virket derimot som han var på gli mot en kompromissavtale. Britene hadde på forhånd gjort det klart at de ikke vil overføre makt fra London til Brussel i utenrikspolitikken, på justisområdet, eller når det gjelder kontroll over skatt og trygd.

Dessuten vil de ikke at et charter om grunnleggende rettigheter skal gjøres juridisk bindende.

Det så likevel ut til at man var i ferd med å finne en løsning der Storbritannia ville bli innvilget unntak på noen av de vanskeligste områdene. 

LES OGSÅ: Kan torpedere traktat

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen var fredag ettermiddag optimist.

– Jeg tror det lar seg gjøre å finne en løsning på de britiske ønskene. Det er spesifikke britiske ønsker som det kan finnes spesifikke britiske løsninger på, sa Fogh Rasmussen.

Enige om utenrikssjef

EU-landenes ledere ble også enige om opprettelsen av en ny utenriksministerstilling i EU, riktignok under et annet navn. Stillingen vil få tittelen høyrepresentant for utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Det vil være en sammenslåing av stillingen til den utenrikspolitiske koordinatoren Javier Solana, som representerer medlemslandene (ministerrådet), og utenrikskommissæren Benita Ferrero-Waldner, som sitter i EU-kommisjonen..

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt