- Tjostolv og Joshua er godt fornøyd med avtalen

I dag signerte Tjostolv Moland og Joshua French den økonomiske avtalen som predikant Rune Edvardsen har fremforhandlet med familien etter den drepte sjåføren.

Moland og French

Tjostolv Moland og Joshua French er godt fornøyd med avtalen som er fremforhandlet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Nå er avtalen signert og alt er i orden. Tjostolv og Joshua er godt fornøyd med avtalen, sier Rune Edvardsen til NRK på telefon fra et fly over regnskogen i Kongo.

Forhandlet på vegne av familiene

Edvardsen har denne uken vært i Kongo for å forhandle frem en avtale med familien etter den drepte sjåføren Abedi Kasongo.

I går kom nyheten at de hadde kommet frem til enighet om rammene for en økonomisk avtale.

Avtalen som nå er inngått, går ut på at enka Bibiche Olendjeke og barnet hun har med Kasongo får et hus. Det gjør også Kasongos fem barn fra et tidligere ekteskap. I tillegg får familien et pengebeløp. Totalrammen skal være på 100.000 dollar.

– Nå har jeg en avtale med fem underskrifter fra Kasongos familie her. Nå mangler bare Molands og Frenchs underskrifter, men de skriver under lørdag, sa Edvardsen i går, nå har også de to nordmennene undertegnet avtalen.

– Det er fortsatt en del som må falle på plass før de to kan gå ut av fengselet i Kisangani for siste gang, men et viktig hinder er nå fjernet, sier Edvardsen.

Nå gjenstår det å formalisere avtalen som er inngått og bli enige om detaljene mellom de to partene. I tillegg må sentrale myndigheter i Kinshasa godkjenne dem og detaljer rundt soningsoverføringen er heller ikke avklart.

Ønsker soningsoverføring

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken ennå, det er fortsatt en stykke igjen før alle detaljene er på plass, sier nordmennenes norske advokat Morten Furuholmen.

Edvardsen ønsker ikke å gå i detalj på hvordan pengen skal fremkaffes eller hvordan de skal betales.

Med en slik avtale er en utleveringsavtale for de to nordmennene et steg nærmere. Etter to korte møter forrige uke kom norske og kongolesiske myndigheter langt på vei i å avklare de formelle juridiske prosedyrene for en soningsoverføring til Norge. Betingelsen som ble satt, var at Moland og French ble enige med de pårørende om et rimelig erstatningsoppgjør.

Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai. Begge har hele tiden nektet straffskyld.

De er dømt til døden i tre rettsinstanser, senest i ankedomstolen i Kisangani 10. juni i år.

De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt