Hopp til innhold

- Til helvete med markedet

At redningspakken på 4000 milliarder kroner strandet, og at børsen faller kraftig som en konsekvens av dette, er en pris det er verdt å betale, sier flere konservative i USA tirsdag.

Wall Street
Foto: Henny Ray Abrams / AP

Flere konservative er sterkt imot redningsplanen til president George Bush fordi de mener det er statlig innblanding i det frie markedet.

De skremmes av tanken på at skattebetalernes penger skal misbrukes for hjelpe de store bankene.

Det blir også sagt at Kongressen kommer til å angre hvis de godkjenner kriseplanen for tidlig, og at en må ta tiden til hjelp slik at en kan komme til enighet om et forslag som er mer i takt med konservative idealer.

Representantenes Hus avviste krisepakken mandag. Majoriteten av demokratene stemte for, mens republikanernes flertall stemte imot.

Rush Limbaugh

Rush Limbaugh.

Foto: GARY HE / AP

Avstemningsresultatet kom som et sjokk for mange, og tallene på Wall Street stupte før avstemningen var ferdig fordi det så ut til å bli nei til krisepakken.

I tiden etterpå har begge partier skyldt på hverandre fordi de ikke kom til enighet.

- Sosialistisk lov

Republikanerne har innsett hvor alvorlig situasjonen er, men mange mener likevel at de konservative prinsippene, lav skatt og liten statlig innblanding, er av større betydning.

- Jeg burde ikke si dette, men jeg sier det likevel. Til helvete med markedet!...OK, jeg tar det tilbake, ikke til helvete med markedet, men la meg fortelle dere noe, sa den, i norsk målestokk, meget konservative radioverten Rush Limbaugh som en del av sin analyse.

- Når myndighetene ikke klarer å vedta en sosialistisk lov og markedet går i grøfta, la det gå i grøfta. jeg ønsker ikke å vedta en sosialistisk lov bare for å beskytte aksjemarkedet, sa Limbaugh. ”The Rush Limbaugh Show” er det mest populære prateprogrammet i USA.

Flere titalls millioner konservative hører på AM prateradioprogrammer, og stoler mer på disse radiovertene enn hva de blir presentert for på andre mediaplattformer. Mange konservative har en dyp skepsis mot media fordi de mener media i hovedsak har liberale sympatier.

- Dratt og frustrert Bush

Ifølge Washington Post var det en ”dratt og frustrert” George Bush som tirsdag fortale at dette er et ”kritisk øyeblikk for amerikansk økonomi”.

Konsekvensene kommer til å bli verre dag for dag hvis dere ikke gjør noe, sa Bush med opprørerne i Representantenes Hus i tankene, og han la til:

President George Bush 30. september

President George Bush 30. september.

Foto: Charles Dharapak / AP

- Økonomien vår er avhengig av handling fra myndighetene… Det er hva de valgte lederne skylder det amerikanske folket. Landet vårt står ikke overfor et valg mellom handling og et velfungerende fritt marked. Vi står overfor et valg mellom handling eller virkelig røffe finansielle tider som kommer til å merkes over hele fjøla, sa Bush.

Stoler ikke lenger på Bush

En del av republikanerne begynner nå å få problemer med sitt forhold til George Bush. En gang var han deres toppmann i den politiske utøvelsen av den konservative politikken.

- Jeg stoler ikke på deg (Bush) og når du begynner å skrike om de ekstreme farene vi står overfor hvis vi ikke får en redningslov, stoler jeg ikke på deg. Jeg trenger å bli overbevist, og tydeligvis er det mange i Kongressen som føler det samme, sa Neil Boortz i sitt radioprogram, som er det sjette største i USA.

Lyttere fortalte også at de ikke setter pris på at det de ser på som skremmetaktikk fra Bush og finansminister Hank Paulson.

- Det høres nesten ut som om de er demagoger som forkynner at himmelen kommer til å falle i hodet på oss, noe som gjør meg skeptisk, sa en innringer.

Styrkeprøve

Flere av radiovertene har sagt at de er engasjert i en hard og lang kamp for å overbevise Det republikanske partiet om å vende tilbake til røttene. De ser den økonomiske krisepakken til Bush og motstanden mot den som en viktig styrkeprøve.

SISTE NYTT

Siste nytt