NRK Meny
Normal

FN: Sivile brukes som skjold

Tamil-tigrene har nektet titusener av sivile å forlate krigssonen nordøst i Sri Lanka, og skutt folk som forsøker å flykte, melder FN.

Tamilsk flyktning

Moren og det sårede barnet ble reddet ut av krigssonen av Røde Kors tidligere i februar.

Foto: STR/SRI LANKA / REUTERS

Sivile som har prøvd å komme seg ut av kampområdene, har blitt "skutt og noen ganger drept", ifølge FN.

Levende skjold

Tamilgeriljaen holder også sivile igjen i den lille jungelstrekningen nord på øystaten dit regjeringsstyrkene nå har presset de gjenværende Tigrene.

- Et økende antall mennesker som forsøker å flykte, har blitt skutt, og også drept, melder FN-kontoret i Sri Lankas hovedstad Colombo.

I uttalelsen fra FN heter det også at Tigrene rekutterer barnesoldater helt nede i 14-årsalderen.

Propaganda

Det siste slaget i borgerkrigen i Sri Lanka pågår nå. Regjeringsstyrkene har lansert en voldsom offensiv de siste ukene, og drevet Tamil-tigrene fra skanse til skanse.

FN evakuerte sårede sivile

Regjeringen og regjeringshæren har lenge beskyldt geriljaen for å nekte å la sivilbefolkningen dra fra området, og dermed holdes som levende skjold i kampsonen. Dette har tamilene benektet. Begge parter driver en tøff propagandakrig i tillegg til de regulære slagene.

Ingen journalister får dra inn i området for å rapportere om det som skjer.

I forrige uke rapporterte FN om 24.000 flyktninger fra Vanni-regionen inntil 12. februar, og at 250.000 andre fortsatt var innesperret på grunn av kampene i området.

"Meningsløse drap"

Et par dager tidligere erklærte FNs høykommissær for flyktninger seg opprørt over "de meningsløse drapene på hundrevis av sivile som var fanget i kampsonen mellom regjeringsstyrkene og tamilgeriljaen LTTE i områder kontrollert av geriljaen".

Høykommissærens talsmann Ron Redmond beskyldte begge partene for å bryte de siviles rettigheter i krigssonen.

Nå sier altså FN i en uvanlig krass uttalelse at beskyldningene om at sivilie ble holdt tilbake med makt, har rot i virkeligheten. I tillegg melder FN-kontoret i Colombo at 15 av deres lokalt ansatte og 75 andre som arbeider for FN i området heller ikke får lov til å reise ut. Og at en av de ansatte er tvangsrekruttert av LTTE.

Humanitær katastrofe

"FN ber LTTE om å løslate ham, om å stanse tvangsrekruttering av sivile og slippe ut alle som ønsker å dra, spesielt kvinner og barn", heter det i uttalelsen fra Colombo.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters forteller stadig flere vitner - blant dem en gruppe katolske nonner - som har kommet seg ut av området, at Tamil-tigrene i økende grad skyter folk som prøver å flykte. Store grupper av sivile skal ifølge vitnene i tillegg ha blitt tvunget dypere inn i kampområdene.

FN varsler også om titusener av sivile i geriljaens område mangler mat, medisiner og drikkevann.

- Humanitær krise på Sri Lanka

"Forsøk på å få inn mer mat og medisiner har ikke lykkes. Det er livsviktig at disse får hjelp", skriver FN.

Ifølge Internasjonale Røde Kors er en humanitær katastrofe under full utvikling. Og både FN, USA og Storbritannia har bedt geriljaen om å slippe de sivile ut av konfliktområdet og regjeringshæren å erklære våpenhvile mens befolkningen kommer seg ut.

Begge sider har avvist oppfordringen.

FNs nettside fra Sri Lanka

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt