- Terror skal skape krigsmotstand

- Hensikten med terroraksjoner i Norge er å skape motstand mot den norske krigføringen i Afghanistan, sier Taliban-ekspert og Obama-rådgiver.

Ahmed Rashids bok "Taliban"

Omslaget til Ahmed Rashids bok 'Taliban' fra 2000.

- Sentralasiatiske grupper rekrutterer landsmenn som lever i Norge, i de andre nordiske landene og i Tyskland. De vil ha dem til å utføre angrep der de bor, slik at det kan bli større motstand mot krigføringen i Afghanistan blant f.eks. nordmenn, sier Ahmed Rashid til NRK.

Uigur og usbeker

Den pakistanske journalisten og forfatteren er ikke overrasket over at en uigur og en usbeker kan ha planlagt terrorangrep sammen. Den tredje siktede er iraker.

LES OGSÅ: PST-kilde: Dette handler om ekstrem islamisme

Rashid minner om at uigurer og usbekere har kjempet og trent side ved side i Afghanistan og Pakistan lenge før 11. september.

I går skrev The New York Times at de tre terror-siktede skal være medlem av Turkestans islamske parti. Det tror Rashid er en misforståelse, for dette er stort sett kinesiske uigurer som ønsker løsrivelse fra Kina.

- Hvis alle tre er med i samme gruppe, er det mest sannsynlig Turkestans islamske bevegelse det er snakk om, sier Rashid.

Bred bevegelse

Turkestans islamske bevegelse er en mye bredere sammensatt organisasjon. Den har utspring i en organisasjon som kjemper for frigjøring av hele Sentral-Asia. Her vil de skape en muslimsk stat styrt av sharia-lover.

Gruppa oppsto i Usbekistan og har både usbekiske og uiguriske medlemmer - og også andre nasjonaliteter, blant annet en del tyrkere.

- Gruppa kjempet side ved side med Taliban og Al Qaida under den USA-ledede invasjonen i 2001. Deretter flyktet mange av dem til stammeområdene i Pakistan. Herfra har de revitalisert bevegelsen, forteller Rashid.

LES OGSÅ: – Al Qaida-sjef planla operasjonen

- Nå rekrutterer de bredt i hele Sentral-Asia, i tillegg til tyrkisk-talende folk i Tyrkia, Tyskland og andre land i Europa, sier han.

Norske styrker og usbekere

I det nordlige Afghanistan, der de norske styrkene er stasjonert, er det også en stor andel usbekere.

LES OGSÅ: – Norge er blitt mer forhatt

Hvis de tre terrorsiktede i Norge har den Al Qaida-tilknyttingen påtalemyndigheten mener at de har, er de uten tvil koordinert av en person basert i stammeområdene på grensa mellom Pakistan og Afghanistan, mener Rashid.

Her er det fortsatt store områder som ikke er under kontroll av den pakistanske hæren.

LES OGSÅ: Uighurens advokat: - Han reagerer sterkt på politiets metoder

LES OGSÅ: Usbeker nekter befatning med terror

SISTE NYTT

Siste nytt