Hopp til innhold

– Svensk UD kjente til amerikansk overvåking

Den svenske regjeringen skal ha blitt informert om USAs overvåkingsvirksomhet i landet allerede i 2002, ifølge et hemmeligstemplet dokument.

USAs ambassade i Stockholm

Også i Sverige skal USAs ambassade ha overvåket svenske borgere.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Etter at TV 2 for to uker siden avslørte at amerikanske myndigheter har drevet systematisk overvåking av norske statsborgere, har lignende saker blitt rullet opp i flere andre europeiske land.

UD informert i 2002

Den svenske avisen Dagens Nyheter skriver i dag at svensk UD allerede i 2002 skal ha fått informasjon om den såkalte SDU-gruppens (Surveillance Detection Unit) aktiviteter i Sverige.

Utenriksdepartementet skal ifølge avisen sitte på et hemmligstemplet dokument hvor verken dokumentnummer eller stemplingsdato er offentlig. Men UD bekrefter at dokumentet handler om den amerikanske SDU-gruppen.

Avisens regjeringskilder hevder UD fikk informasjonen i 2002 da Anna Lindh satt som utenriksminister. Dokumentet skal inneholde en beskrivelse av overvåkingsvirksomheten.

Justisminister: Nytt for meg

De nye opplysningene står i sterk kontrast til det justisminister Beatrice Ask uttalte til avisen for en drøy uke siden.

– Det var nytt for meg da jeg fikk opplysningene fra Säpo (det svenske sikkerhetspolitiet journ. anm.). Verken Säpo eller noen fra departementet har blitt informert om dette tidligere, sa Ask til avisen 10. november.

USAs ambassade i Sverige har hele tiden hevdet at de har informert svenske myndigheter om SDUs akivitet i landet:

– Da SDU-programmet startet opp på slutten av 90-tallet ble vi instruert om å samarbeide med lokale myndigheter. Det har vi gjort og det kommer vi til å gjøre i fremtiden, sier ambassadens talsmann Ryan Koch.

SISTE NYTT

Siste nytt