- Suu Kyis seier uten verdi

Aung San Suu Kyis valgseier for 18 år siden er ikke verdt noe etter folkeavstemningen om ny grunnlov i Burma, hevder militærjuntaen.

Medlemmer av opposisjonspartiet til Aung Suu Kyi holder opp et portrett av lederen

Juntaen bruker nå den ferske folkeavstemningen som et våpen mot opposisjonslederen Aung San Suu Kyi.

Foto: Democratic Voice of Burma / AP

Nobelpristakerens parti vant en overveldende seier i 1990, men juntaen har aldri godkjent resultatet, og etter valget har Suu Kyi sittet i en husarrest, som ble forlenget for to uker siden.

- Seieren til partiet hennes, Den nasjonale demokratiligaen (NLD), vil bli utdatert som følge av at en ny grunnlov ble vedtatt gjennom en folkeavstemning i forrige måned, blir det hevdet i regjeringens talerør Nytt lys over Burma.

Folkeavstemningen ble avholdt 10. mai i det syklonrammede Burma, og juntaen hevder at 92,48 prosent av velgerne stemte for den nye grunnloven, og at valgdeltakelsen var på hele 91,12 prosent, noe Suu Kyis parti bestemt har avvist.

En av to mangler hjelp

En måned etter at syklonen rammet Burma, har bare halvparten av de overlevende fått hjelp, sier hjelpeorganisasjonene.

Det vil si at 1 million mennesker fortsatt ikke har fått grunnleggende hjelp.

Bare et minimum av den nødvendige hjelpen når fram til de rundt 2,4 millioner overlevende, og hjelpeorganisasjonene er ikke er i stand til å yte hjelp utover de mest presserende behovene.

Folk trenger grunnleggende hjelp, noe som er sjokkerende etter fire uker.

Sarah Ireland, regiondirektør for Oxfam

78.000 mennesker er registrert omkommet og 56.000 er savnet etter at sterk vind og flodbølgene fra syklonen feide fire mil innover det flate Irrawaddy-deltaet. Hele landsbyer ble jevnet med jorda.

Og samtidig som hjelpeorganisasjonene prøver å få fram mat og rent vann til de overlevende, forsøker de å hindre en ny bølge med dødsfall som følge av sult og sykdom.

SISTE NYTT

Siste nytt