Hopp til innhold

- Sudan til motangrep mot oljeby

Sudanske regjeringsstyrker skal stå utkanten av byen Heglig i den omstridte oljeprovinsen som Sør-Sudan har okkupert.

Såret soldat i Heglig

Sudans visepresident Ali Osman Taha besøker en soldat som er såret etter kamper i Heglig.

Foto: - / NTB Scanpix/Afp

– Vi rykker fram mot Heglig, og er svært nær byen. Situasjonen vil være avklart i løpet av noen timer, sier den sudanske militærtalsmannen Sawarmi Khaled Saad.

En talsmann for den sørsudanske hæren sier de har vært forberedt på et motangrep.

– Ja, vi vet at de er på veg mot Heglig. det er ikke noe problem. Bare la dem komme, sa Malaak Ayuen.

Tidligere i dag sa Sør-Sudan kunne gå med på å trekke styrkene sine ut av Heglig-regionen dersom FN sender en styrke dit.

Spenningen mellom de to nabolandene har de siste dagene truet med å utvikle seg til full krig etter at soldater fra sør for et par dager siden rykket inn i Heglig som står for halvparten av Sudans oljeproduksjon.

Sudan har svart med bombeangrep sør for den omstridte grensen mellom de to landene.

FN og andre internasjonale organisasjoner og regjeringer har bedt om tilbakeholdenhet, mens Sikkerhetsrådet har krevd en øyeblikkelig våpenhvile .

President Omar al-Bashir i Sudan og hans kollega Salva Kiir i Sør-Sudan har beskyldt hverandre for å skape en krigssituasjon.

Sør-Sudan fikk sin selvstendighet fra resten av Sudan i fjor sommer. Adskillelsen var resultatet av en folkeavstemning i sør som ble nedfelt i fredsavtalen fra 2005.

Adskillelsen kom før fordelingen av oljeforekomstene og grensedragning var endelig klarlagt, noe som har ført til konflikter og spenning i tiden etterpå.

SISTE NYTT

Siste nytt