NRK Meny
Normal

- Stoler han ikke på landets leger?

Opposisjonen angriper nå Venezuelas president Hugo Chavez for å reise til Cuba for å kurere kreften. Selv sier Chavez at det ikke finnes noe behandlingstilbud i hjemlandet. – Hvilket signal gir det, svarer opposisjonen.

Hugo Chavez med familie i La Habana, Cuba

Hugo Chavez har tatt med seg deler av familien til La Habana, hvor han får kreftbehandling. Bildet er tatt 13. mars, og Chavez sa da at han vender tilbake til Venezuela om vel en uke.

Foto: HANDOUT / Reuters

Henrique Capriles er plukket ut til å utfordre Hugo Chavez i presidentvalget til høsten. Inntil nå har han ikke villet kommentert presidentens helsetilstand, utover å ønske ham god bedring og håpe at han blir frisk til presidentvalget i oktober.

Men etter at Hugo Chavez (57) nok en gang har tatt turen til Cuba, nå for strålebehandling av svulst nummer to, kunne ikke Capriles dy seg.

– Stoler han ikke på Venezuelas helsevesen? Presidentens valg sender et dårlig signal til ordinære venezuelanere, sier Henrique Capriles til nyhetsbyrået Reuters.

– Han sier han må opereres i utlandet fordi det ikke er noe aktuelt behandlingstilbud for ham i hjemlandet. Hva betyr dette for vanlige borgere hvis de får kreft. Det er et ekstremt nedslående signal, mener Capriles.

Henrique Capriles

Henrique Capriles er håndplukket av flere opposisjonspartiet for å kunne vinne over Chavez.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

Styrer fra sykesenga

Chavez og Cubas tidligere leder Fidel Castro har et nær forhold, og Venezuela og Cuba under Chavez er blitt nære politiske allierte.

I bytte mot billig olje får Venezuela tilgang til cubanske leger. Venezuela er ett av få land som cubansk helsepersonell fritt får reise til for å arbeide.

Ved å være pasient hos det cubanske helsevesenet, får også den venezuelanske presidenten mer privatliv under behandling og rekonvalesensen, hvor han har store deler av familien rundt seg.

Men til tross for langvarige sykeopphold, Chavez har valgt å ikke overføre makten til andre i regjeringen i sitt fravær, men styrer landet fra sykesenga på den karibiske øya.

Dette mener Henrique Capriles er kritikkverdig. Opposisjonen har flere ganger spurt om det er i tråd med grunnloven at landet styres fra utlandet.

Den gamle syke mot den unge

Hugo Chavez kom til makten i 1999, og selv om han både han og politikken hans er omstridt, er han fortsatt også svært populær blant mange, ikke minst de fattige. Chavez har brukt store summer av landets oljeinntekter på sosiale program i det fortsatt svært klassedelte samfunnet hvor penger og ressursene er ujevnt fordelt.

Gitt Chavez alvorlige sykdom, er det mange som lurer på om presidenten vil være frisk nok til å gå på enda en presidentperiode, eller i det hele tatt klare å gjennomføre en valgkamp - selv om Chavez denne uken fra Cuba forsikret at han snart kom hjem og da ville hive seg inn i valgkampen.

Hugo Chavez med familie i La Habana

Hugo Chavez omgitt av familien på sykehuset i La Habana. Bildene er sluppet av den venezuelanske regjeringen.

Foto: HANDOUT / Reuters

Henrique Capriles er opposisjonens store håp, etter at de for første gang på mange år har klart så samle seg om en felles kandidat som kan utfordre Chavez.

Han er 39 år, er en populær delstatsguvernør og en ivrig basketballspiller, og selv om han har en privilegert bakgrunn legger han vekt på å føre en politikk som favner bredere enn bare over- og middelklassen.

Han sier han vil erstatte Chavez sin sosialisme med en moderat sentrum-venstre politikk, han videreføre vellykkede sosiale reformer men også gjeninnføre markedsøkonomien.

– Splittet og uten retning

Capriles, som har måttet tåle harde personangrep fra Chavez.-siden, sier han ønsker at Chavez blir frisk nok for valget.

– Jeg tror han vil stille som kandidat, og jeg håper det. Jeg er ikke en som ønsker noen noe vondt, sier Capriles med et stikk til sin motkandidats folk.

For ham har valgkampen allerede startet og han er på en tre måneders turné landet rundt. Strategene satser på å selge ham inn som en dynamisk og ung mann, som et motstykke til den syke presidenten.

– Regjeringen minner nå mest om opposisjonen for 10 år siden, splittet, uten retning og oppsatt på å skape kunstige konflikter, sier han til Reuters.

Henrique Capriles

Henrique Capriles nyter stor popularitet og satser på at kontakten med vanlige folk skal gi ham seieren i presidentvalget.

Foto: STRINGER/VENEZUELA / Reuters

Ifølge ham er det tre ting velgerne spesielt er opptatt av, arbeidsløshet, omfattende kriminalitet og dårlige velferdstjenester. Blir han valgt, vil han svekke det nære forholdet til blant annet Cuba og Iran, og gjenopprette dialogen med USA.

Men Capriles tar ingenting for gitt, blant annet mener han ressursbruken i valgkampen kommet til å bli skjev. Blant annet fordi presidenten bruker det venezuelanske statsoljeselskapet som valgkampkasse, som Capriles sier.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt