- Stans voldsspiralen

Etter et fem timer langt krisemøte ber FN Israel og de militante palestinerne på Gazastripen om å stanse all voldsbruk. 

Voldsbruk på Gazastripen
Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS

Samtidig fordømmer FNs generalsekretær Ban Ki- Moon den israelske voldsbruken og de palestinske rakettangrepene mot det sørlige Israel.

Varsler opptrapping

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier i dag at han forbereder opptrapping av angrepene.

– Vi vil fortsette vår aksjon med all vår styrke, og vi må forberede en opptrapping, sa Barak i et radiointervju søndag morgen.

61 drepte

Lørdag var den blodigste dagen siden det andre palestinske opprøret, eller intifadaen, brøt ut i år 2000. Til sammen ble 61 palestinere drept i israelske angrep mot mål på Gazastripen, ifølge nyhetsbyråene Reuters og AFP. I tillegg ble to israelske soldater drept.

Voldsbruk på Gazastripen

En såret palestiner blir båret bort

Foto: SUHAIB SALEM / REUTERS

Palestinske leger forteller at minst 30 av de drepte palestinerne er sivile, og at det er flere kvinner og barn blant dem.

Fordømmer

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer både de palestinske rakettangrepene mot Sør-Israel og den israelske hærens "overdrevne og uforholdsmessige" maktbruk på Gazastripen.

Ban uttalte seg om de siste dagenes krigshandlinger under et krisemøte i FNs sikkerhetsråd natt til søndag norsk tid. Det er palestinernes president Mahmoud Abbas som ba rådet kalle sammen til møte.

Libya, som for tiden er det eneste arabiske medlemmet av Sikkerhetsrådet, har utarbeidet et resolusjonsforslag som fordømmer de israelske styrkenes "drap på uskyldige sivile, deriblant barn".

Resolusjonen ber dessuten Israel om å oppfylle de forpliktelsene okkupasjonsmakter har i henhold til Folkeretten.

Det er imidlertid stor sannsynlighet for at USA vil legge ned veto mot forslaget, ifølge kilder i FN-diplomatiet.

Avsatt statsminister

Bygningen med kontoret til Hamas’ statsminister Ismail Haniyeh fikk store skader i et israelsk helikopterangrep natt til søndag.

Det skal ikke ha vært mennesker i bygningen da angrepet skjedde. Hamas-regjeringen som kontrollerer Gazastripen, er ikke anerkjent av verdenssamfunnet, og Haniyeh er tidligere formelt avsatt av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Kontorbygningen i Gaza by ble rammet av tre missiler, ifølge øyenvitner, som forteller at flere mennesker ble såret i omkringliggende hus.

Væpnede palestinske grupper har gjennomført mange rakettangrep mot Sør-Israel den siste tiden, noe som har ført til at en person er blitt drept. Rakettangrepene er ifølge israelske myndigheter årsaken til de omfattende angrepene på Gazastripen.

Les også: FN med krisemøte

Se i nett-tv: Bakkestyrker inn i Gaza

Se i nett-tv: FNs generalsekretær fordømmer

SISTE NYTT

Siste nytt