- Slik ble jeg spion for Israel

Sønnen til Hamas-grunnlegger Sheik Hassan Youssef forteller i dag hvordan han ble spion for fienden, den israelske sikkerhetstjenesten.

I ti år samlet Mosab Youssef informasjon om Hamas sine terrorplaner og ga det videre til den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, forteller han selv i CNN-programmet Amanpour i dag.

– Eksepsjonelt onde mot egne medlemmer

I et intervju med Christine Amanpour, som tidligere har intervjuet den norske kronprinsfamilien , sier Youssef at han ga informasjon til Israel fordi han mente at Hamas oppførte seg «eksepsjonelt ondt» mot egne medlemmer, og at de «drepte uten grunn».

Sheik Hassan Youssef

Sheik Hassan Youssef fornekter sin eldste sønn etter at han hevder å ha vært spion for Israel.

Foto: Abbas Momani / Scanpix/AFP

Youssef har nå skrevet en bok, «Sønn av Hamas», der han fra sitt gjemmested i USA gir detaljer fra sitt liv som israelsk spion, med kodenavnet «Den grønne prinsen».

En tidligere agent i sikkerhetstjenesten Shin Bet sier til den israelske avisen Haaretz, som i forrige uke først kom med historien om den 32 år gamle palestineren, at bare én bit informasjon fra Youssef var mer verdt en 1000 tanker av eksperter.

Ville først være dobbeltagent for Hamas

Men opprinnelig var Youssefs plan å være dobbeltagent for Hamas, mot Israel. Han sier til CNN at målet hans var å angripe den israelske sikkerhetstjenesten fra innsiden.

Men så forandret han syn.

– Etter at jeg ble torturert av Shin Bet ble jeg overført til et fengsel der Hamas torturerte Hamas-medlemmer. Jeg ble ikke lenger sikker på hvem som virkelig var fienden min, sier Youssef.

I boken hevder han blant annet at han takket være sine gode kontakter i Hamas bidro til å avverge en rekke selvmordsaksjoner mot mål i Israel, og han hevder også å ha avverget et attentat mot daværende utenriksminister Shimon Peres i 2001.

Video: Mosab Youssef hos CNN

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Motivert av moral og religion

Han forteller at han derfor gikk med på å spionere på Hamas, og at denne beslutningen delvis var gjort av moralske årsaker.

– Shin Bet er styrt av grunnlovsregler, mens Hamas har sivile som mål. Det er forskjell på å ha terrorister og sivilister som mål.

En annen grunn til at han forlot planen om å spionere på Israel for Hamas, var religiøs, sier han til CNN.

– Senere ble jeg kristen, og jeg ble overbevist av prinsippet om å elske din fiende. Og jeg så at fienden min - som jeg trodde var fienden min - hadde moral.

– Hadde bare én betingelse

Da han ga informasjon til Shin Bet kunne sikkerhetstjenesten arrestere riktige mennesker. Ellers var det tilfeldig hvem som ble arrestert, mener Youssef. Han hadde bare én betingelse: Ingen skulle bli drept.

– I løpet av mine ti år som Shin Bet-spion har jeg ikke skyld i drap på noen terrorister. Jeg bryr meg om folket mitt, men problemet er ideologien til Hamas.

Fornektet av sin egen familie

Faren hans, Hamas-grunnlegger Sheik Hassan Youssef, sitter for tiden i et israelsk fengsel. Han har nylig sendt et brev der han og hele hans familie fornekter deres eldste sønn.

Sønnen Mosab Yousef sier til CNN at han ikke er redd for at Hamas-medlemmer nå skal hevne seg på ham i hjemmet hans i California.

– Å dø legemlig er ikke det verste som kan hende en person. Det verste, det eneste som skremmer meg, er at sjelen og ånden skal dø.

SISTE NYTT

Siste nytt

Pressekonferanse i Danmark om AstraZeneca-vaksinen.

Pressekonferanse i Danmark om AstraZeneca-vaksinen.

Danmark droppar AstraZeneca-vaksinen

Danmark skrotar AstraZeneca-vaksinen og blir dermed det første landet som droppar vaksinen heilt.

Vår reporter Morten Jentoft må ta dekning når det skytes mot stedet der han intervjuer ukrainske regjeringssoldater.

Må ta dekning under NRK-intervju: – Vi bør ikke være her så mye lenger

Putin vil ha krig, mener en ukrainsk offiser. Hvorfor fikk NRK føle på nært hold langs frontlinjen i Ukraina mandag.