Hopp til innhold

- 34 drept i ny uro i Syria

Regjeringsstyrkene i Syria bryter løftene om ikke å angripe demokratiforkjempere i landet. Minst 34 mennesker skal være drept etter fredagsbønnen.

Demonstrasjoner i Syria

I byen Daraa samlet flere hundre demonstranter seg for å demonstrere mot Syrias president Bashar al-Assad.

Foto: - / Afp

Syriske demonstranter varslet nye protester etter fredagsbønnen i dag. De krever at president Bashar al-Assad umiddelbart trekker seg. I byen Deir al-Zor, øst i Syria, og i Hauran-regionen sør i landet meldes det om skyting.

BBC skriver at denne fredagen blir en test for se om Assad holder ord om ikke å angripe sivilbefolkningen.

15 mennesker, inkludert to barn, er drept i opptøyene i Daraa. Seks andre skal være drept i byen Homs, og to personer utenfor Damaskus, melder Syrian Observatory for Human Rights.

Forrige fredag ble minst 13 mennesker drept i etter at syriske styrker skjøt med skarpt mot demonstranter.

Flere andre steder i landet kom er det kommet meldinger om demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad og hans regime.

– Må trekke seg

I går kom uttalte USAs president Barack Obama ber for første gang at Assad må gå av som president i Syria. Kravet støttes av ledende EU-land.

Samtidig med at de offisielt ber om et regimeskifte, innfører amerikanerne omfattende sanksjoner mot det sittende syriske regimet. Obama har gitt ordre om at alle syriske verdier i USA skal fryses, og boikotter handelen med olje og oljeprodukter fra Syria, skriver NTB.

Det er første gang siden opprøret i Syria brøt ut for fem måneder siden at USA kommer med et slikt krav.

– Vi har sagt hele tiden at president Assad må lede an i en overgang til demokrati eller gå av. Han har ikke ledet an. For det syriske folks skyld er det på tide at han trer til side, sa Obama torsdag.

Kravet blir støttet av Storbritannia, Tyskland og Frankrike. Fredag valgte Spania også å støtte kravet om Assads avgang.

– Trenger mer tid

Russland mener Syrias president Bashar al-Assad må få mer tid til å gjennomføre reformer. Dermed trosser de USA og Eus krav om at presidenten må trekke seg. Samtidig er det varlset nye demonstrasjoner.

– Vi støtter ikke kravet om at presidenten må trekke seg. Vi mener Assads regime må få tid til å gjennomføre varslede reformer, sier en kilde for russiske myndigheter til nyhetsbyrået AFP.

Tyrkia ga tidligere denne uken Assad en siste advarsel. Tyrkias utenriksminister Ahmet Davutoglu sa at det syriske regimet øyeblikkelig må stanse de militære angrepene på sivilbefolkningen.

Assad hevder nå at de militære operasjonene mot demonstrantene er stanset, men en amerikansk diplomat avviser påstanden.

– Assad forsøker å overbevise Tyrkia om at angrepene er stanset i et forsøk på å blidgjøre USA. Han tror at han med dette kan få stoppet Washingtons krav om at han må gå. Men militæroperasjonene i Syria har ikke stanset, sier diplomaten.

Fredag uttaler en anonym kilde i den tyrkiske regjeringen at det for tidlig å be Assad om å trekke seg.

– Vi er ikke der ennå, sier kilden ifølge AFP.

Assad Syria

Syrias president Bashar al-Assad får skylden for at minst 2.000 mennesker er drept siden uroen i Syria brøt ut i midten av mars i år.

Foto: SANA / Reuters

Norge støtter kravet

Norge har også støttet seg til kravet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at presidenten har mistet sin legitimitet gjennom vedvarende bruk av makt mot sitt eget folk.

– Han har gjentatte ganger avvist internasjonale oppfordringer om å besinne seg. Kravet om at han må gå av er en tydeliggjøring av en holdning som har bygd seg opp, sier Støre til NTB.

Han diskuterte situasjonen i Syria med utenriksminister Hillary Clinton da han var i Washington forrige uke og er dermed godt kjent med tenkningen på amerikansk side.

– EU med oljesanksjoner

Ifølge diplomaten ser EU for seg en boikott av all oljeimport fra Syria.

I tillegg vil EU blokkere verdiene og innføre innreiseforbud for ytterligere 15 syriske selskaper som mottar støtte fra syriske myndigheter.

EU har allerede innført en rekke sanksjoner mot Syria etter at landets myndigheter begynte å slå ned på demonstranter med militærmakt.

Sanksjonene omfatter allerede 35 personer og fire selskaper, i tillegg til at det er innført forbud mot å selge våpen til landet.

Diskuteres i sikkerhetsrådet

FN sikkerhetsrådet vil nå diskuterer sanksjoner mot Syria. FN har varslet at de vil sende utsendinger til landet i løpet av helgen Syria for å granske forholdene i landet.

Nødhjelpskoordinator Valerie Amos sa natt til fredag norsk tid i en orientering i Sikkerhetsrådet i New York at FN har fått garantier for at utsendingene vil få besøke de stedene de måtte ønske i Syria. De skal konsentrere seg om steder der det har vært kamper, ifølge NTB.

Men dette er ikke nok for Frankrike, Portugal, Storbritannia og Tyskland, som forbereder et forslag til resolusjon rettet mot Syria i Sikkerhetsrådet.

Resolusjonsforslaget tar til orde for straffetiltak mot Assad-regimet.

– Vi kan ikke slå oss til ro med snakk om at bedre tider er i vente, sier britenes viseambassadør til FN Philip Parham. USA har gitt uttrykk for sterk støtte til utspillet fra de fire europeiske landene.

Russiske våpen

Assad-regimet får skylden for at minst 2.000 mennesker er drept siden uroen i Syria brøt ut i midten av mars i år. Blant de drepte er det mange barn, går det fram av opplysninger som FNs sikkerhetsråd har fått.

Onsdag denne uken opplyste Russland at de vil fortsette salget av våpen til Syria.

Direktøren for det statlige våpeneksportfirmaet Rosoboronexport, Anatolij Isajkin, sier at de ikke vil bryte kontraktene, og at eksporten vil fortsette så lenge den er lovlig i henhold til folkeretten.

Han sa at FN ennå ikke har vedtatt sanksjoner mot det syriske regimet, og at de derfor ikke er forpliktet til å stanse salget.