NRK Meny
Normal

- Ville starte treningsleir for leiesoldater

En tidligere kollega av de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland hevder de var i Kongo for å opprette en treningsleir for leiesoldater.

Joshua French og Tjostolv Moland utenfor rettslokalet i Kisangani.
Foto: Kristian Aanensen / NRK

I følge TV 2 sier en tidligere engelsk leiesoldat at han jobbet sammen med Moland og French i Afrika i tre måneder fra mars 2008. Planen var at han skulle hjelpe de to å starte opp et treningssenter for leiesoldater som skulle brukes til oppdrag i hele Afrika, i tillegg til å drive med såkalt konfliktløsning.

Brukte dekknavn

Selv kjente han de to guttene under navnene Mike Callan (Tjostolv Moland) og John Hunt (Joshua French).

Han skal ha hatt kontakt med Moland om et oppdrag som ble beskrevet som «konfliktløsning» i mars 2008.

– Noen uker etter at jeg kom til Afrika, fant jeg ut at det var «black operations» vi skulle utføre. Jeg vil helst ikke gå inn på detaljene i oppdraget vi skulle utføre, bortsett fra at det var i Sentral-Kongo, i Kisangani. Jeg reiste dit for å drive med konfliktløsning. Det var også det som sto i kontrakten min. Men det viste seg å være så langt unna konfliktløsning som det gikk an å komme, sier han til TV-kanalen.

Avviser påstandene

Moland bekrefter overfor TV 2 at han kontaktet briten og ba ham komme til Uganda og at de i en kort periode samarbeidet. Men han avviser at de har gjennomført noen væpnede aksjoner i Kongo.

Og begge nordmennene nekter for å ha planlagt noen treningsleir for leiesoldater, og omtaler britens opplysninger som ren fantasi.

Moland og French ble tirsdag dømt til dødsstraff for spionasje og drap, og har nå anket saken til en høyere rettsinstans i Kisangani. Denne uken engasjerte også EU seg i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt