NRK Meny
Normal

- Skulle sprenge fly i lufta

Britisk politi sier de har avslørt og forhindret den største terroraksjonen siden 11.september 2001.

Terrorplaner
Foto: Pauls Ellis / Scanpix/AFP

I alt 21 personer er arrestert etter at terrorister skal ha planlagt å sprenge flere fly i lufta mellom USA og Storbritannia.

Arrestasjonene har skjedd i og rundt London, Storbritannias nest største by Birmingham og i de sørøstlige delene av England. Ifølge Sky News er de fleste av de arresterte unge, britiskfødte menn med asiatisk bakgrunn.

Britisk politi er også sikre på at de har arrestert hovedpersonene bak terrorplanene.

– Politiet føler seg trygg på at hovedmennene er brakt under kontroll, men samtidig vil verken politiet eller regjeringen på noen måte slappe av, sa innenriksminister John Reid på en pressekonferanse.

- Massedrap 

Scotland Yard mener angrepet ville ha kostet svært mange mennesker livet dersom det hadde blitt gjennomført. Mange tusen, melder byråene.

– Vi er overbevist om at vi har hindret terroristers planer om å forårsake ubeskrivelig død og ødeleggelse. Kort sagt et massedrap av ufattelige dimensjoner, sa visepolitsjef Paul Stephenson ved London Metropolitan police da politiet orienterte om planene.

Han oppfordrer britene til å ta situasjonen svært alvorlig.

– Vær rolige og på vakt, sa han. 

Flytende sprengstoff

Britisk politi sier at terroristene som planla bombeangrept, hadde tenkt å bruke flytende sprengstoff, melder nyhetsbyrået Reuters.

Personene som er arrestert av britisk politi, skal ha hatt planer om å smugle med seg bombene om bord i flyene i håndbagasjen for deretter å sprenge flyene i  lufta..

USA hevet i dag trusselnivået til rød, eller alvorlig, for all passasjertrafikk. Det er innført forbud mot å medbringe noe flytende på alle passasjerfly i eller fra USA.

Selv om britisk politi mener å ha fått tak i de mest sentrale personene bak det planlagte terrorangrepet, arbeider de fortsatt videre for å forhindre at terrorister slår til.

- Trusselnivået holdes derfor fortstt på det høyeste nivået, sa den britiske innenriksministeren  i ettermiddag.

Etterforsket en måned

Politiet har hatt  de mistenkte under oppsikt en god stund.

Etterforskningen av angrepsplanene har ifølge politiet pågått i en måned.

 – Vi ønsker å forsikre offentligheten om at denne operasjonen ble gjennomført først og fremst for å ivareta den offentlige sikkerheten. Dette er en stor operasjon som nødvendigvis vil bli lang og komplisert, sier Scotland Yard i en uttalelse tidlig torsdag morgen.

Avsløringen av angrepsplanene skjer 13 måneder etter at fire islamistiske selvmordsbombere drepte 52 mennesker på kollektivnettet i London. Angrepene 7. juli i fjor var det verste terrorangrepet på britisk jord.  

 

Kaos på flyplassene
Foto: Kieran Doherty / Scanpix/Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt